Здраве и красота

20 начина да направите здравословното хранене по-лесно

Как да промените живота си, без да чувствате глад и лишения

04.12.2020г. / 04 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене не е толкова трудно, колкото мнозина си мислят. Нужно е да направите някои първи стъпки, за да започнете. След това нещата стават все по-лесни и по-лесни, защото не само тялото ви започва да се трансформира, а и мисленето ви.

За да ви го докажем, ще ви запознаем с 20 начина, по които можете да направите здравословното хранене изключително лесно и приятно, а и истински задоволяващо. Тялото и здравето ви ще са ви благодарни.

1. Спрете да купувате преработени храни. Просто ги отминавайте в магазина.

2. Мислете за порциите си в перспектива. Подготвяйте си списък преди да отидете в магазина. Въздържайте се да купувате нещо, което не ви трябва и което принадлежи към преработените и пакетирани готови храни.

7 статии за здравословно хранене и отслабване

3. Бъдете реалисти по отношение на целите и постиженията си. Не очаквайте промените в тялото и здравето ви да настъпят моментално, защото това ще ви помогне бързо да се върнете към старите си вредни навици.

4. Дръжте кухнята и килера си заредени с полезни храни. Не допускайте да посягате към бърза храна и полуфабрикати, само защото вкъщи нямате нищо за ядене.

5. Яжте повече протеини и фибри.

Какво е чисто хранене и как ни прави по-здрави

6. Подготвяйте порциите си колкото се може повече. Предвиждайте какво ще ядете на обяд и вечеря, особено ако нямате възможност да се храните здравословно навън. Носете си домашно приготвената храна със себе си.

7. Винаги имайте здравословна закуска подръка в чантата си, за да не посягате към баничките и сандвичите.

8. Променете методите си на готвене. Избягвайте пърженето, пресоляването на ястията и прекалено мазните храни.

9. Заменяйте храни. Ако в дадена рецепта сте използвали дадена вредна и калорична храна, заменете я с полезна алтернатива.

10. Гответе по-голямо количество. Така ще имате от полезните ви ястия за повече от едно хранене и няма да се притеснявате, че нямате нищо здравословно за ядене, когато се приберете вкъщи.

Съвети за правилно здравословно хранене

11. Яжте бавно.

12. Избягвайте сладки напитки.

13. Пийте повече вода.

14. Четете внимателно етикетите с хранителната стойност на продуктите. Така ще се ориентирате какво точно консумирате и в какви количества.

Свързани статии

15. Съсредоточете се повече върху качеството на калориите.

16. Не се страхувайте понякога да се награждавате с някое лакомство.

Как да се храните здравословно, ако не обичате зеленчуци

17. Не пропускайте хранене. Така забавяте метаболизма си и повишавате нивата на глюкоза и инсулин.

18. Наблягайте на храни, които изискват повече дъвчене и бавно хранене, отколкото такива, които се поглъщат бързо и лесно.

19. Хранете се на маса, не на крак.

20. Не яжте храни, които не харесвате.

Коментирай