Обичате ли фурми? Днес споделяме ползите за здравето от консумацията на хинап или червената китайска фурма. Дървото хинап има хилядолетна история и се смята, че негова родина е Китай. То расте и в естествени диви, а и култивирани овощни градини в Корея, Япония и много региони от Близкия изток. Сушеният хинап има подобен вкус и хранителен профил като този на фурмите. Консумацията му ни осигурява енергия.

Китайската червена фурма може да варира като размер – от големината на череша до тази на слива, всичко зависи от сорта. Плодовете имат костилки. Хинапът съдържа магнезий, витамини от групата В. Консумацията им е полезна за здравето на кожата, косата, мускулите. Фурмите могат да се намерят в редица биомагазини.

Защо да ги добавите към менюто си? 

Детоксикация на кръвта

Плодовете хинап съдържат големи количества сапонини и алкалоиди, за които се смята, че пречистват кръвта и елиминират вредните токсини от системите на тялото. Този антиоксидантен ефект помага за предотвратяване на голям брой възпаления и заболявания, като се облекчава и стресът върху имунната и лимфната системи.

Невероятните здравословни ползи на фурмите

За по-силни кости и стави

Още една полза от консумацията на плодове хинап е, че те ни осигуряват важни минерали за костното здраве, сред които калций, фосфор и желязо. С напредването на възрастта се увеличава рискът от наранявания, остеопороза, ставни проблеми. Ето защо е хубаво да включим и тези суперплодове в менюто си.

За добро храносмилане

Плодовете хинап подобряват храносмилателните процеси в тялото. Това се дължи най-вече на съдържанието на фибри в тях, но и на други хранителни вещества, които подобряват усвояването на хранителните елементи и насърчават перисталтиката на червата. Ако страдате от запек, подуване на корема и излишно образуване на газове, опитайте да добавите към менюто си плодове китайски фурми.

За силна имунна система

Хинапът е един от добрите източници на антиоксиданти, като витамин С, витамин А и множество органични съединения и киселини. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали, отговорни за хронични заболявания. Витамин С е важен за синтеза на бели кръвни клетки, осигуряващи защита на организма.

Още по темата

Хапвайте при безсъние и стрес

Плодовете съдържат органични съединения, които действат успокояващо на ума и тялото. Смята се, че консумацията им допринася за баланса на хормоните, особено когато сме изложени на стрес и напрежение. Хинапът намалява вредите, които стресът нанася върху организма.

Подходящи за диета

Китайските фурми са подходящи за отслабване, тъй като имат малко калории, но високо съдържание на протеини и фибри. Може да ги добавяте към смутита, овесена каша или да ги хапвате така.