Защо ферментиралите храни са толкова важни за здравето?

Препоръчително е да наблягаме на тях през есента и зимата, а и не само

25.11.2020г. / 13 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ферментиралите храни невинаги ухаят приятно и вкусно, затова и не всеки ги предпочита. Те обаче заслужават много специално внимание, защото са изключително полезни. Ферментиралите и мариновани храни трябва да са редовна част от седмичното ви меню. Напоследък популярността им се повишава заради все по-активното осъзнаване на тяхната важност за здравето.

Защо ферментиралите храни са полезни?

Ферментацията е процес, при който микроорганизми, като дрожди и полезни бактерии, превръщат въглехидратите в алкохол или киселини. Впоследствие тези съединения действат като естествен консервант, който предпазва продуктите от разваляне и им придава специфичен сладко-кисел вкус.

5 храни за насърчаването на добрите бактерии в червата

Учените са установили, че по време на ферментацията се случва много повече от това. Този процес не само удължава срока на годност на храната, но и насърчава растежа на полезните живи бактерии. Така наречените пробиотици са жизненоважни за доброто храносмилане и имунната система.

Торей Армул, диетолог и нутриционист, говорител на Академията по хранене и диететика в САЩ споделя пред US News & World Report, че пробиотиците, които са създадени чрез естествена ферментация (а не по лабораторен път) са най-полезният избор за здравето, храносмилането и добрия имунитет. Ферментиралите храни съдържат много повече естествени пробиотици от всички останали, затова е добре да се включват колкото се може по-често в менюто, пише healthdigest.com.

Как да изчистите организма след прием на антибиотици?

Здравето и доброто състояние на червата са пряко свързани с имунната система. Затова в сезона на грипа и настинките е от голямо значение да поддържате състоянието на червата добро. Това ще ви осигури добра имунна защита срещу вируси и инфекции.

Ферментиралите храни са полезни и за възстановяване на чревната флора след прием на антибиотици, вследствие на дълготрайна консумация на преработени храни, храни с консерванти и други увреждащи състоянието на чревната флора готови продукти. Този дисбаланс може да се подобри при редовна консумация на кисело мляко, кисели краставички, туршии, кимчи, кефир, скир, хляб със закваска, кисело зеле, комбуча.  

Натто – странна японска храна с много качества

В много случаи ферментиралите храни имат значително по-висока хранителна стойност от неферментиралите си еквиваленти. Процесът на ферментация действа по „магически“ начин и трансформира храните и тяхното съдържание, като например образува витамин В12 в храни, в които не го е имало в сурово състояние.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 3 години )