Здраве и красота

Кимчи и неговите ползи за здравето

Защо тази азиатска ферментирала храна е здравословна?

14.12.2019г. / 05 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кимчи е вид ферментирал продукт, подобен на киселото зеле, но водещ произхода си от корейската кухня. Има много ползи за здравето, заради които може би е добре да му се обърне повече внимание и да му се отреди място на трапезата.

Какво представлява кимчи?

Кимчи се приготвя от ферментирало зеле, подобно на нашето традиционно кисело зеле. Разликата е в това, че при кимчи се използва азиатски сорт зеле, типичен за южните райони на Азия. Докато у нас и в Европа, за приготвянето на кисело зеле се използват предимно бели зелки. В кимчи се добавят чесън, люти чушки, джинджифил, праз, семена от ким и пикантна паста чили, които участват в процеса на ферментация и придават леко лют вкус на тази специфична храна.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Освен различията във вкусовите характеристики, кимчи се отличава и с невероятните си ползи за здравето.

Кои са основните полезни свойства на кимчи?

1. Кимчи е полезно за червата.

Както всички ферментирали храни, кимчи подобрява състоянието на червата и стимулира перисталтиката им. Едно от най-важните свойства на кимчи е, че действа като пребиотик, тоест подхранва полезните бактерии в червата и стимулира техния растеж. Доброто състояние на чревната флора оказва благотворно влияние върху метаболизма, имунната система, нервната система.

10 здравословни причини да пиете сок от череши

2. Кимчи спомага за повишаване на имунитета.

Не е тайна, че имунната система зависи до голяма степен от полезните бактерии в червата. Кимчи като ферментирала храна подхранва тези бактерии и по този начин повишава имунитета и допринася за по-лесното справяне с различни патогенни атаки от външната среда.

Кои храни са богати на пробиотици

Снимка: iStock

3. Кимчи може да допринесе за намаляване на холестерола.

Според изследване, публикувано в сайта US National Library of Medicine, съществува неизяснена връзка между кимчи и холестерола. Хората, които ядат кимчи по-често, имат по-нисък холестерол с до няколко пункта, констатират учените, провели изследването. Изследователите обаче не са съвсем сигурни на коя от всичките съставки в кимчи се дължи този положителен ефект.

4. Кимчи е полезно за здравето на сърцето.

След като има ползи в борбата с холестерола, кимчи може да се нарече и полезна за сърдечносъдовото здраве храна. То е богато на антиоксиданти, които стабилизират клетките и ускоряват оздравителните процеси в тях. Храните с високо съдържание на антиоксиданти спомагат за подобряване състоянието при хронични заболявания на сърцето.

8 ползи от консумацията на цикория

Свързани статии

5. Кимчи потиска възпалението.

Редовната консумация на кимчи допринася за намаляване на общото неразположение при хронични възпаления и заболявания, свързани с възпалителни процеси, както и микровъзпаления в различни тъкани. Благодарение на антиоксидантите си кимчи блокира тези процеси, намалява болката и дискомфорта.

6. Кимчи подкрепя здравето на мозъка.

Още един индиректен полезен резултат от консумацията на кимчи е подобряването на мозъчната функция, както и тази на централната и периферната нервна система. Здравата храносмилателна система е в основата на добрата комуникация между мозъка и нервите, неговите разклонения, доставящи импулси до всички клетки, тъкани и органи.

Земен бадем (чуфа) и неговите ползи за здравето

7. Кимчи може да ви помогне да отслабнете.

Без усилия намаляването на теглото е почти невъзможно. Здравословната диета и движението са в основата на отслабването, но това не означава, че не можете да се възползвате от някои допълнителни стимули. Кимчи може да ви помогне да ускорите загубата на мазнини. Тази храна е бедна на калории, но много богата на фибри и антиоксиданти.

Коментирай