Здраве и красота

Митове за тренировките, в които не трябва да вярвате

Погрешни схващания, които пречат на постигането на целите ви

26.11.2020г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Митовете за тренировките и упражненията съществуват отдавна и все още имат последователи. Много хора все още вярват на много от тях. За да ви помогнем да се ориентирате по-реалистично в тренировките и очакванията, които можете да имате, ще ви запознаем с някои митове за тях, в които да спрете да вярвате.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Мит: Можете да стопите мазнините от определени места

Всеки има зони от тялото си, върху които е натрупал мазнини и които иска да премахне. Най-често това са долната част на корема, вътрешната страна на бедрата и ръцете, страничните зони на кръста, външната страна на бедрата. Така наречените проблемни зони са трудни за тонизиране и неслучайно по тях се трупат мазнини, които не могат да се стопят. За съжаление, колкото и коремни преси да правите на ден, те няма да изчистят напълно мазнините около талията, които се опитвате да премахнете.

Фитнес експертът Крис Макграт обяснява пред American Council on Exercise, цитиран от healthdigest.com, че тези области от тялото са снабдени с много малки мускулни групи, които се тонизират изключително трудно по простата причина, че при тях натоварването е много по-малко, отколкото при големите мускулни групи. Ако се упражнявате целенасочено само за тези конкретни зони успехът ви няма да е особено голям.

Каква е връзката между упражненията и здравата коса?

По-добре е да тренирате цялостно и да развивате мускулатурата на цялото тяло за повишаване на мускулната маса. Това помага за изгаряне на значително повече калории и мазнини, които водят до цялостна загуба на излишно тегло.

Мит: Ако няма болка, значи няма и резултат

Има съвсем малко истина в това твърдение, но не само болката е показател за успешната тренировка и изгарянето на мазнини. Мускулната болка и треската след тренировка е напълно нормална. Важно е да излизате от зоната си на комфорт по време на упражненията, да не правите едни и същи тренировки, защото тялото свиква с тях и резултатите са по-малки. Но това не означава да прекалявате с продължителността и интензитета на упражненията. Това ще доведе до болезненост и намалена продуктивност на мускулите, не до резултат.

Мит: Йога не е истинска тренировка

Някои хора продължават да вярват, че йога е просто извиване на тялото в различни пози, което не носи никакви ползи за мускулатурата и тонуса. Йога всъщност е истинска тренировка и дори в много случаи е по-трудна от някои обикновени популярни упражнения. Ако сте опитвали йога, вероятно знаете какво предизвикателство всъщност е тя.

Колко често и колко време трябва да тренираме?

Свързани статии

Мит: Намаляването на стреса чрез интензивни тренировки е полезно за вас

Вярно е, че тренировките и физическата активност са добър начин да подобрите психичното си здраве. Упражненията са прекрасен начин и да се справите с гнева, със стреса, с нежеланите изблици на нервност и безпокойство. И все пак, ако сте много гневни или силно стресирани, не е добра идея да напрягате до краен предел тялото си, да тичате бързо и дълго или да вдигате непосилни тежести, само за да се успокоите.

Тежките и прекалено интензивни тренировки всъщност повишават още повече нивата на стрес в тялото, защото хормоните на стреса скачат. Това повишава кръвното налягане, стеснява кръвоносните съдове и прави състоянието ви още по-нездравословно.

Коментирай