Здраве и красота

6 причини за поява на хълцане, които нямат общо с храната

На какво може да се дължи това неприятно състояние

26.11.2020г. / 04 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хълцането е много неприятно, особено ако продължава прекалено дълго. То може да е истински мъчително и да помрачи всички дейности, с които трябва да се заемете през деня. Най-често хълцането се появява след пиене на кафе, чай, алкохол или прием на някои мазни храни. Но може да бъде причинено и от обстоятелства, които нямат общо с вида храна или напитки, които сте приели.

Любопитни факти за хълцането

Какви могат да са причините за поява на хълцане?

Бързо хранене

Не само вида храна е от значение. Скоростта, с която я поглъщате също може да предизвика хълцане. Ако не дъвчете храната достатъчно добре и я погълнете много бързо, това предизвиква спазъм в диафрагмата. Свиването ѝ причинява мъчително продължително хълцане, което може да ви изтощи. Освен това с бързото нахвърляне на храната вие поглъщате въздух, който се натрупва в корема и притиска диафрагмата. Това също може да предизвика хълцане.

Киселинен рефлукс

При киселинния рефлукс обработката на храната е затруднена. При консумация на някои храни и напитки е възможно да получите връщане на киселини в хранопровода и поява на пареща болка в гърдите, придружена с горчив вкус. Недоброто храносмилане също е една възможна причина за поява на хълцане.

Как да спрем хълцането с натурални методи

Някои медикаменти

Лошото храносмилане е често срещан страничен ефекти при прием на някои лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства например. Ако приемате подобни лекарства или други, които предизвикват проблеми с храносмилането е вероятно хълцането ви да се дължи на тях.

Тревожност, стрес

Когато сте под стрес или изпитвате тревожност, това повишава активността на нервната система. Състоянието може да предизвика свръхактивност на мускулатурата, част от която е и диафрагмата. Силният или хроничният стрес могат да са в основата на хълцането ви, ако не го свързвате с нищо друго.

Свързани статии

Прекалено тесни дрехи

Тесните дрехи, най-вече тесните панталони и поли, могат да предизвикат нежелано притискане на диафрагмата, което да доведе до хълцане.

Как да спрете хълцането?

Признак на заболяване

Продължителното хълцане може и да е симптом на язва, синдром на раздразненото черво, проблеми с жлъчния мехур и други състояния, които изискват непременна консултация с лекар.

Коментирай