Здраве и красота

Мед и мляко – невероятна комбинация за кожата

За по-малко бръчки и повече блясък

09.12.2020г. / 14 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чуем комбинацията мед и мляко, обикновено се сещаме за напитка от топло мляко с мед или лек десерт с кисело мляко и мед. Двете съставки са изключително полезни за нашето здраве и красота, тъй като ни осигуряват калций, витамин D, протеини, калий, витамини от група B, магнезий. Но комбинацията е добра грижа и за кожата ни. Неслучайно медът и млякото са част от редица козметични продукти. Без значение дали ще изберете прясно или кисело мляко, вижте как в съчетание с мед, помага на кожата.

Овлажняват кожата

Млечната киселина е една от естествените AHA (алфа-хидрокси киселини), намираща се в киселото мляко, която действа като отличен овлажнител за нашата кожа. Медът също е отличен естествен омекотяващ агент и овлажнител, който спомага за задържането на влагата в кожата. В резултат тя е по-мека, гладка, имаме усещането за свежест, блясък и лекота.

5 маски за лице за бързо възстановяване на кожата

Стягат кожата

Според западно проучване, 12% от млечната киселина в натуралното кисело мляко, може да помогне за подобряване на външния вид на кожата, намалявайки фините линии и бръчките. Млякото, без значение дали е прясно или кисело, има и лек ексфолиращ ефект. Когато прилагате маски с мед и мляко върху кожата си, след изплакване ще я усещате по-стегната, порите видимо ще са по-свити.

Маски с куркума за сияеща кожа

Медът поддържа нивото на pH на кожата

Поддържането на pH на кожата в подходящите стойности е от решаващо значение за предотвратяване на появата на пъпки, акне, различни видове обриви, дразнения. От друга страна, вкусният и полезен мед, намалява този риск, подпомагайки регулирането на нивата на pH на кожата.

Медът подпомага заздравяването на кожата

Антимикробните свойства на меда и метилглиоксалът, който е едно от активните съединения в него, могат да помогнат за ефективното зарастване на леки повърхностни рани, като рани от изгаряне и други кожни проблеми като псориазис, пърхот, обрив, подсичане, себорея.

Свързани статии

Как да ползвате комбинацията от мед и мляко за вашата кожа?

Към 1-2 с. л. мед добавете малко прясно или кисело мляко. Разбъркайте и нанесете тази маска върху чиста и суха кожа. След 10-15 минути изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем. Медът и млякото могат да се комбинират и с други полезни за кожата съставки.

Така например, ако им добавите фино смели сурови бадеми или смляно кафе, ще получите отлична маска ексфолиант, която подхранва, стяга и намалява пигментните петна. Мед и мляко си отиват със зехтин, кокосово масло, зелен чай матча, жълтък, авокадо, банан. Опитайте различни комбинации и вижте коя е най-приятна за вашата кожа.

 

Коментирай