Здраве и красота

Как отслабването може да влоши отношенията във връзката

Една положителна трансформация може да предизвика отрицателни емоции

13.12.2020г. / 04 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато половинката ви се опитва да отслабне е възможно да се появят някои проблеми. Въпреки че обикновено е похвално, когато някой реши да промени живота си, да намали теглото си, да се храни здравословно и да е физически активен, проблем все пак може да се появи.

Навици вечер, които помагат за отслабване

Линси Ромо, асистент професор по комуникации в Университета в Северна Каролина казва пред WebMD, че отслабването може да повлияе негативно на връзката. Това може да е изненадващо твърдение, но е много вероятно да се случи при редица двойки. Въпреки че здравословната трансформация е повод за похвали, тя може да предизвика негативни последици в отношенията. В своето проучване Ромо нарича този ефект „тъмната страна на загубата на тегло“, пише healthdigest.com.

Ромо провежда проучване върху 21 двойки, при които единият от партньорите е отслабнал средно с 25 кг за две години или по-малко. Нейните открития отчитат положителна промяна между партньорите. Имало е немалко двойки, при които другият партньор се е почувствал мотивиран да отслабне и да възприеме здравословен начин на живот заедно с половинката си.

Как да отслабнете лесно и здравословно след 50?

Между участниците обаче имало и такива, които са реагирали отрицателно. Ревността се е превърнала в силен фактор, който ги е накарал да се чувстват сякаш са изгубили ролята си на партньори за техните половинки. Някои от тях споделят, че са били порицавани силно от отслабващата си половинка заради нежеланието им да се включат в здравословния режим.

Критиките и порицанието от страна на отслабващия могат да са наистина опасни за връзката. Преди да съдим партньорите ни, които отказват да започнат здравословен режим е важно да проявим разбиране към тях на психологическо ниво. Всяка връзка е своеобразна затворена система, смята Ромо. Нормално е, когато един елемент от тази система и статуквото в нея се промени, да има реакция от страна на единия или и двамата партньори. Всичко това може да създаде конфликт.

4 тайни на успешното отслабване

Упреците и негативните коментари, които неполагащите усилия партньори получават могат наистина да бъдат сериозен фактор за връзката. Могат дори да ги накарат да се почувстват застрашени. Опитът да принудиш някого да отслабне и да започне да следва хранителен режим и да спортува без да му обясниш реалните мотиви за това, може да създаде непреодолим разрив в отношенията.

Ако не говорите за проблема, партньорът ви може да се почувства нехаресван, необичан или да приеме, че искате да изглеждате добре, за да намерите друг партньор. Добрата комуникация и изтъкването на здравословните причини за тази трансформация са решаващи за връзката и затова е необходимо истински да въвлечете партньора си в това начинание, а не да му натяквате, че трябва да отслабне с вас.

Коментирай