Здраве и красота

Колко често е нормално да уринирате?

Рядкото ходене до тоалетна, както и прекалено честото са показатели за нередност

27.12.2020г. / 04 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Честотата на уриниране може да е сериозен показател за здравословното ви състояние. Твърде оскъдното уриниране или пък прекалено честите посещения на тоалетната могат да подсказват за здравословен проблем или пък да са следствие от ежедневните ви навици.

9 причини за промяна в миризмата на урината

Въпреки че не съществува точно определен брой уринирания на ден се смята, че за нормално при възрастните се счита уринирането по 7 до 10 пъти за 24 часа. Тази честота може да варира в зависимост от това колко течности пиете, каква е физическата ви активност, какви лекарства приемате, каква е диетата ви и дали имате здравословни проблеми или не.

Какво може да повлияе честотата на уриниране?

Количество приети течности за деня

Ако пиете повече течности на ден е нормално да ходите по-често до тоалетна. Организмът се нуждае от около 2 литра вода на ден, за да поддържа нормални функции и да е добре хидратиран. Хората, които пият по-малко течности уринират по-рядко и по-оскъдно. Това е един от признаците на дехидратация освен жаждата.

За какво подсказва мирисът на урината?

Храни и напитки

Начинът на хранене и напитките, които предпочитате в ежедневието си, могат да повлияят на честотата на уриниране. Пикантните, киселите храни, шоколадът могат да предизвикат по-често ходене до тоалетна, защото имат диуретичен ефект. Кафето и чаят също са сред тези напитки. Алкохолът има обратния ефект. Солените храни също предизвикват задръжка на течности.

Тренировки и физическа активност

Физическата активност може да повлияе на това колко често ходите до тоалетна по малка нужда. При хората, които тренират много интензивно урината може да бъде с ускорено отделяне, но ако има обилно изпотяване, част от течностите в тялото се отделят чрез потта за сметка на намаляване честотата на уриниране.

3 основни причини за често уриниране

При силови тренировки е възможно да се получи и така наречената стрес инконтиненция, която представлява неволно изпускане на урина вследствие на високия интензитет на тренировките. Мускулите и тъканите, които поддържат тазовото дъно могат да отслабят пикочния сфинктер и да допуснат изтичане на урина.

Медицински състояния

Честото уриниране може да се дължи на някои медицински състояния и заболявания. Сред тях най-чести причинители са инфекциите на пикочните пътища, бъбречни заболявания, диабет, увеличен размер на простатата при мъжете, раждания при жените, затлъстяване, прием на медикаменти за високо кръвно налягане.

Причини за често нощно пишкане

Коментирай