Кетодиетата е един от начините за успешно отслабване, развиване на мускулна маса и контрол на кръвната захар и инсулина. Заради невероятните резултати, които се постигат без глад, кеторежимът на хранене е толкова широко популярен. При кетодиетата организмът се принуждава да изгаря мазнини вместо въглехидрати, за да си набави енергия. Тялото влиза в кетоза, като отделя кетони като метаболитен краен продукт за енергия. Това помага в кратък период от време да свалите излишни килограми.

5 признака, че кето диетата не е за вас

В краткосрочен план кетонният режим на хранене може да ви помогне да отслабнете, тъй като тялото разгражда мазнините и ги използва като гориво. В дългосрочен план обаче в някакъв момент е възможно да върнете въглехидратите в диетата си. Това ще предизвика някои резки промени в организма. Един от най-нежеланите странични ефекти, разбира се, ще бъде напълняването. То ще се случи също толкова бързо, колкото сте отслабнали, а дори по-бързо.

Има и още лоши новини. Ако започнете да се храните по стария начин, включващ въглехидрати в менюто, особено тестени въглехидрати и рафинирани захари, това ще даде моментален сигнал на тялото, че отново може да използва въглехидратите за енергия и гориво. Този процес е генетично кодиран в нашите тела. Те са създадени да използват въглехидратите за енергия. Ето защо се обръщат първо към тях, когато имат нужда от осигуряване на енергия за процесите в организма.

Защо не отслабвате, въпреки че следвате кетодиета?

Един от възможните странични ефекти, които ще изпитате и които сте изпитвали при започването на кеторежима, е умората и раздразнителността. В началото след връщането на захарите и останалите въглехидрати в храненето ще се чувствате изморени, ще ви липсва енергия и желание за нормални ежедневни дейности. Възможно е да изпитвате дори затруднения в концентрацията и паметта.

Още по темата

Дори един ден, в който се храните с изобилие от въглехидрати, е в състояние да ви извади от режима на кетоза, тоест от зоната на изгаряне на мазнини за енергия. След като това се случи, ще ви отнеме средно около 3-4 дни, за да се върнете обратно към кетозата в зависимост от индивидуалните особености.

Грешки, които хората допускат, когато са на нисковъглехидратна диета

Ако сте решили да се откажете от кетодиетата, но искате да запазите теглото и фигурата си, трябва да избягвате всички рафинирани захари, тестени изделия от рафинирано бяло брашно, както и тестени изделия на основата на бобени брашна.