Здраве и красота

Как да изгорите повече мазнини с тичане

Бягането е ефективен начин за отслабване и стягане, но с някои техники

15.03.2020г. / 09 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането изгаря много мазнини и е една от най-ефективните тренировки за отслабване. Вероятно повечето от вас са чували това твърдение и то е напълно вярно, само че с някои допълнителни уговорки.

Бягането е наистина невероятно ефикасна тренировка в посока отслабване и стягане на цялото тяло, но за да бъде наистина такава е необходимо да предизвиквате себе си по различни начини всеки ден. Ако просто правите джогинг в равни интервали и интензивност всеки ден, резултатите ви няма да са толкова добри.

5 причини тичането да не е най-добрата тренировка

Как да изгорите повече калории чрез тичане?

За да изгорите повече мазнини по време на бягането, имате две възможности: дълъг, бавен ход с постоянен ритъм или по-бърз, по-къс спринт, който се прави на интервали с висока скорост и време за възстановяване. И в двата случая се изгарят калории, идващи от запасите с мазнини и въглехидрати в тялото, но количеството и процентът на мазнините, които сте в състояние да изгорите по време на тренировката, варират в зависимост от интензитета на тичане.

Защо тичането край брега на морето е полезно?

Ако бягате с по-ниска интензивност за по-дълъг период от време е по-вероятно тялото ви да изгори повече мазнини, отколкото въглехидрати, складирани в мускулите. Тоест, при този тип тренировка се изгарят по-малко калории като цяло. С други думи, ще изгорите по-висок процент мазнини, отколкото въглехидрати (складиран гликоген), но общото количество мазнини, което ще изразходвате може да е по-малко, отколкото при интензивно тичане, тъй като общото изгаряне на калории при слаб интензитет е по-ниско.

Снимка: iStock

Всичко това означава, че интервалите с по-висока интензивност ще са най-добрият подход към увеличаване на разхода на калории и изгарянето на мазнини.

Съвети за начинаещи бегачи

Свързани статии

Как да разберете дали губите достатъчно мастна тъкан при тичане?

Когато става въпрос за реално изгорени мазнини, отговорът на този въпрос не е особено лесен. Най-акуратно става измерването на индекса на телесната маса с помощта на специализиран уред, който обаче никой не притежава в дома си.

Гръдни болки, които тичането може да предизвика

За да проследите напредъка си в домашни условия е достатъчно да измервате обиколката на талията и бедрата си преди бягане и след приключването на тренировката. Загубата на сантиметри в тези области е показателна за ползата от този тип упражнение.

Не забравяйте, че здравословната и балансирана диета е огромна част от напредъка ви в борбата с наднорменото тегло. Не разчитайте само на тичането да свърши цялата работа. Положете усилия да изключите вредните и калорични храни от режима си.

Известни митове за тичането

Какво да ядем преди тичане?

6 причини да замените тичането със скачане на въже

Коментирай