Здраве и красота

Полезни ли са наистина оризовите крекери?

Те са предпочитани заради отсъствието на глутен, но здравословни ли са?

03.02.2021г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оризовите крекери са много предпочитана бърза закуска. Те не съдържат глутен, бедни са на калории и много хора посягат към тях, когато им се яде някакво лакомство, сладко или солено. Оризовите крекери се предлагат във всякакви вариации.

Според healthline.com така наречените „оризовки“ са въздух и надут ориз. Една обикновена оризовка без добавени вкусове има само 35 калории, 7 грама въглехидрати и почти никакви мазнини. Те не са особено хранителни, което ги прави примамливи за хора, спазващи нискокалориен режим на хранене.

Грешки, които допускате в здравословната закуска

Доктор Кели Притчет, говорител на Американската академия по хранене и диететика казва пред healthdigest.com, че подсладените оризовки не са особено здравословни, въпреки че няма да навредят особено много на здравето. Фактът, че не съдържат глутен, ги прави примамливи за много хора, но допълнителните овкусители и съставки в тях могат да изиграят лоша шега на фигурата и здравето ви. Тя съветва, ако все пак обичате да посягате към този тип лакомства, да избирате такива без добавени аромати и вкусове.

Същото важи и за солените варианти на оризовките. В тях има голямо количество сол и подправки, които могат да предизвикат задръжка на течности, повишаване на кръвното налягане, затруднена функция на бъбреците, подуване, отоци по крайниците и лицето.

Най-добрите закуски, когато искате да отслабнете

Свързани статии

И все пак оризовите крекери могат да бъдат и полезни, стига да са подправени с подходящите здравословни продукти, така че да си приготвите една питателна и пълноценна закуска. Ако изберете крекери о тпълнозърнест ориз без добавени вкусове и аромати, добавите към тях семена, намажете ги с малко тахан или изберете здравословна мазнина към тях, например авокадо. Така оризовките ще се превърнат в една истински здравословна закуска с нисък гликемичен индекс.

Хумусът, бадемовото масло също са подходящи като добавка към тях. Това е един прекрасен начин да си набавите нужните полезни хранителни вещества, без да застрашавате фигурата си, нивата на кръвната си захар и инсулина.

5 идеи за здравословни закуски за работния ден

И така, въпреки че оризовките нямат почти никаква хранителна стойност, ако бъдат поднесени по подходящ начин, те могат да се превърнат в една прекрасна идея за здравословна междинна закуска.

Коментирай
Свободно време