Кожата е най-големият орган в нашето тяло. Тя е подложена на невероятни предизвикателства през целия ни живот. Както при мъжете, така и при жените напълняването и отслабването е един огромен стрес за кожата, който разрушава нейните структури и уврежда еластичността ѝ. При жените бременността е допълнително предизвикателство, пред което кожата е изправена и което понякога я уврежда силно.

Как да стегнете увисналата кожа на ръцете?

Когато отслабнете драстично или сте имали трудна бременност, при която кожата ви е била сериозно разтегната, тя може да остане увредена, висяща и да не може лесно да се прибере в нормалните си размери впоследствие. Какво можете да направите, за да ѝ помогнете да се свие?

Поддържайте температурата в спалнята хладна

Прекалено горещият въздух в спалното помещение уврежда кожата, дехидратира я и пречи на естествените ѝ функции. Тя става суха, нееластична и лесно ранима. Добре е да охладите спалнята до 20 градуса два часа преди да си легнете. Ако ви е студено след това повишете малко градусите. Най-добре е да използвате повече одеяла, вместо да увеличавате температурата.

Използвайте козметика с ретиноиди

Стягащите кремове могат да помогнат на кожата да се свие по-лесно след отслабване или бременност. Ретиноидите стимулират обновяването на клетките на кожата, което я стяга и подмладява.

Методи за третиране на отпусната кожа

Разхождайте се по 20-30 минути всеки ден

Добрата физическа активност стимулира обновяването на клетките на кожата, като ѝ помага да се свие в нормалните си размери или поне близки до тях. Бързото ходене всеки ден поддържа метаболизма в добри параметри и кара кожата да се подобрява с всеки изминал ден.

Масаж с бадемово масло

Бадемовото масло има успокояващ ефект за кожата. То подобрява тонуса ѝ, хидратира я и я стяга. Масажът има много добри дренажни ефекти и стимулира синтеза на колаген, който е важен за еластичността на кожата.

Как бързо да стегнем корема за лятото?

Още по темата

Стягащи кремове и лосиони

Употребата на стягащи козметични продукти може да допринесе за по-бързото свиване на кожата след отслабване или раждане. Можете да използвате и увивни ленти, стягащо бельо, докато тренирате например.

Следете нивата на холестерол и кортизол

Проблемът с отпуснатата кожа може да се дължи и на високи нива на холестерол и кортизол в кръвта. Лошият липиден профил допринася за разрушаване структурите на кожата и загуба на естествена влага от нея. Хормоните на стреса, като кортизола, също я увреждат.

5 етерични масла, които стягат кожата и забавят стареенето

Яжте повече протеини и полезни мазнини

Не пропускайте да си набавяте достатъчно протеини, полезни мазнини и сложни въглехидрати всеки ден. Плодовете и зеленчуците са задължителна част от менюто. Набавяйте си достатъчно храни с витамин С, защото той е мощен антиоксидант, важен за кожата и стимулиращ синтеза и усвояването на колаген.