Здраве и красота

Какво се случва с кожата, ако взимате душ само с вода?

Все полезни неща

07.02.2021г. / 05 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миенето на ръцете с вода и сапун е от съществено значение за това да предпазим здравето си от зарази и инфекции. Свикнали сме да мислим, че добрата грижа за кожата включва цялостното ѝ измиване с различни сапуни, душгелове и душлосиони, но всъщност те могат да нанесат повече вреда, отколкото полза за кожата.

4 причини да взимате студен душ, дори през зимата

Сайтът Brightside.com събира информация по темата, за да открие какво ще се случи с кожата и тялото, ако започнете да взимате душ без измиващи продукти, а само с вода.

Кожата ви ще се чувства по-здрава

Ежедневната употреба на сапун (някои хора предпочитат дори да взимат душ два пъти на ден) води до пресушаване на кожата. Дехидратацията уврежда кожата, пречи на естествените процеси в нея и на нормалното обновяване на кожните клетки. Ако редовно използвате сапуни под душа, това може да направи кожата ви суха, нееластична и раздразнена. За да балансирате pH-то на кожата, опитайте да взимате душ само с вода, за да усетите разликата.

Ползите за здравето от ледения душ

Няма да имате лоша телесна миризма

Взимането на душ със сапун или душгел дава усещане за чистота и свежест, но всъщност това нарушава баланса между бактериите и естествените масла в кожата. Ето защо е много възможно скоро след взимането на душ да усетите лоша миризма на пот, заради която се налага неколкократно прилагане на дезодоранти и антиперспиранти през деня. Антибактериалните сапуни и душгелове имат негативно влияние върху кожната флора, откъдето идва и този проблем.

Домашен душ гел с кокосово масло и мед

Ще предпазите интимната зона

Интимната зона е среда на много сложна и фина бактериална флора, чийто баланс е от значение за здравето. Измиващите продукти непрекъснато нарушават този баланс във вагиналната флора, което е и честа причина за инфекции и дискомфорт.

Кожата ви може да е с по-малко бръчки

Когато кожата е пресушена от измиващите продукти, тя губи еластичността си и способността си да поддържа оптимални нива на стегнатост. Ако взимате душ само с вода този проблем ще намалее значително.

Стресирани сте? Вземете леден душ!

Коментирай