Здраве и красота

Какво могат да означават синините по краката?

Понякога са признак на проблем

15.02.2021г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Синини могат да излязат навсякъде по тялото. Най-често ги забелязваме по краката, защото тях удряме в мебели и предмети, минавайки покрай тях. Вероятността да не си спомняте къде сте се ударили, когато забележите синина, е голяма. На всеки се е случвало. Натъртванията са част от ежедневието и са напълно нормални.

6 полезни храни при разширени вени

Когато обаче започнете да забелязвате синини, за които нямате никакво обяснение и които се появяват доста по-често, трудно минават и понякога се разпространяват, те може да са признак на някакъв здравословен проблем.

Доктор Джоузеф Торкилдсън, хематолог и онколог от Banner Health в Аризона казва пред Banner Health, че жените се натъртват по-лесно от мъжете, защото женската кожа има повече мазнини и по-малко колаген за разлика от мъжката. Колагенът поддържа кръвоносните съдове в добра кондиция, което ги прави по-защитени от удар.

Според него натъртванията и синините могат да се дължат още на безпокойство, тревожност, стрес, прием на някои лекарства, дори такива без рецепта, като аспирин, които могат да повлияят на процесите на кръвосъсирване.

3 упражнения при разширени вени

Кога синините могат да са нещо повече от натъртване?

Понякога необяснимите синини по краката могат да бъдат показател за по-сериозно здравословно състояние или заболявания. Сред потенциалните възможности са лупус, хемофилия, васкулит, които могат да предизвикат поява на синини и кръвонасядания, видими по кожата. Обикновено синините са придружени с други симптоми, които показват, че не са просто натъртване.

Прекомерната поява на синини може да е признак на ниски нива на тромбоцити или някакъв друг проблем, свързан с ненормалното функциониране на процесите на съсирване, според клиника Майо.

Домашни лекове срещу спукани капиляри

Синините, придружени със силен сърбеж или подуване, жълтеница, може да са признак на проблем с черния дроб.

Дефицитът на витамини С и К също могат да бъдат обяснение за поява на синини по краката и тялото. Липсата на витамин С води до намаляване синтеза на колаген, анемия, отслабване в имунната система. Това води до по-бавно излекуване на синините.

Хранене при разширени вени

Витамин К е важен за съсирването на кръвта, което помага за предотвратяване на кръвонасяданията и кървенето.

* Ако имате някакви съмнения е задължително да се консултирате с лекар. Той ще определи дали страдате от някакъв здравословен проблем или не.

Коментирай