Здраве и красота

Защо кафето рано сутрин може да е вредно?

По-здравословният вариант е да закусите и да изпиете кафето си по-късно през деня

24.02.2021г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е напитката, която милиони хора предпочитат сутрин веднага след събуждане. То е живителната сила, която ги вдига от леглото и им дава сили да отворят очи. Любителите на кафето не могат да се събудят без него. Много често го пият на гладно, а чак след това закусват, ако изобщо имат време за хранене преди да излязат за работа.

Грешки в приготвянето на кафе, които пречат да му се насладите

Медицината обаче казва, че пиенето на кафе рано сутрин на гладно е един от най-вредните навици. Ето какво се случва в тялото, ако пиете кафето си рано сутрин, а не се насладите на него в диапазона от 9:30 до 11:30.

Може да ви се спи

Противно на очакванията, че кафето ще ви помогне да се събудите, може да стане тъкмо обратното. Посягането към чашата с кафе рано сутрин веднага след ставане, особено ако е със захар, може да ви направи още по-сънливи и без енергия. Това е така, защото тялото ни произвежда повече инсулин, за да компенсира прилива на захари рано сутрин преди да сме хапнали пълноценна храна. Повишаването на кръвната захар и инсулина сутрин може да доведе до сънливост, липса на енергия, безпокойство, дори повишен риск от диабет.

Тялото ви може да губи важни елементи и минерали

Ако пиете кафе рано сутрин на гладно и това е ваш дългогодишен навик, това може да доведе до загуба на ценни минерали, като калций, който изгражда костите и зъбите. Това повишава риска от остеопороза.

Как да подсладим кафето си без захар

Може да раздразните стомаха

Кафето на гладно преди закуската в ранните часове на деня може да доведе до киселинен рефлукс, гастрит, язва, спазми и лошо храносмилане. Това е така, защото кафето е киселинна напитка, която в контакт с киселините в стомаха на гладно може да предизвика сериозни стомашни проблеми.

Може да доведе до напълняване

Наддаването на тегло може да се дължи на навика ви да пиете кафе сутрин на гладно. Ако пък пиете любимото си кафе със захар, сметана, мляко или някакъв сироп с аромат, напълняването е почти гарантирано.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Може да влоши безпокойството и тревожността

Пиенето на кафе веднага след събуждане е вредно, защото това повишава още повече и без това високите нива на стресови хормони. Техните стойности са най-високи в ранните часове на деня, а кафето допринася за тяхното допълнително повишаване. Това може да доведе до проблеми със съня, висока кръвна захар, високо кръвно, влошаване на тревожността и депресията.

4 здравословни добавки към кафето

Може да направи кожата суха и лющеща се

Кафето дехидратира организма, което се отразява видимо върху кожата. Тя може да стане много суха, повехнала, да се лющи, да сърби и да ви създава усещане за опънатост.

Може да повиши кръвната захар

Ако пиете кафе твърде рано преди да сте закусили, това може да повиши нивата на кръвна захар и инсулин. В дългосрочен план това е предпоставка за отключване на диабет. Високата кръвна захар може да влоши състоянието на кожата, да доведе до акне, да ви накара да напълнеете, да повиши възпаленията в организма, да ви направи податливи на инфекции.

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Коментирай