Здраве и красота

Билки и витамини, борещи се с депресията

Оказват допълнително положително влияние в борбата с тревожността и безпокойството

15.03.2021г. / 08 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията е психо-емоционално състояние, от което страдат милиони хора в съвременния свят. То е едно от най-широко разпространените разстройства на настроението, които мъчат наистина много хора и което е една от водещите причини за самоубийства в световен мащаб. Причините за възникването на депресията са различни, затова и търсенето на решение и подходът на специалистите е индивидуален.

Естествени лекове при депресия

Има обаче някои билки и витамини, които имат положителен ефект в подобряването на депресията, настроението и намаляване на тревожността и безпокойството.

Витамин D

Витамин D е изключително важен елемент, от който зависят много функции в организма, една от които е регулацията на настроението и нагласата. Много хора страдат от умерен до тежък дефицит на витамин D, особено в умерените и северните райони на земното кълбо. Проучванията показват, че хората с депресия много често имат ниски нива на витамин D в кръвта. Изследване от 2019 година, цитирано от Healthline констатира, че добавките с витамин D водят до клинично подобрение на депресията.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са есенциални. Това означава, че те не могат да се синтезират самостоятелно в тялото, а трябва да бъдат приети чрез храната или чрез хранителни добавки. Анализ на данни от 2020 година установява, че при хора, страдащи от депресия приемът на омега-3 е допринесъл за подобряване на състоянието.

Зад какво се крият хората в депресия?

Шафран

Шафранът е една от най-скъпите подправки. Той е много богат на антиоксиданти. Те имат мощно противовъзпалително действие, което оказва влияние и върху депресията. Активните вещества в шафрана – кроцин и кроцетин, които са антиоксиданти и каротеноиди по структура, имат свойството да повишават невротрансмитера серотонин, известен като хормон на щастието.

Радиола (розов златовръх)

Билката радиола или още розов златовръх има различни ползи за здравето, като една от тях е подобряване на депресията. Приемана под формата на добавка или отвара, радиолата оказва благотворно влияние при стрес и безпокойство. Тя има леки антидепресантни свойства, които помагат на нервните клетки да подобрят комуникацията помежду си.

Ако се чувствате депресирани, кажете си следните думи

Свързани статии

Витамини от група В

В-комплексът от витамини са изключително важни за нервната система, както за централната, така и за периферната. Всеки от витамините В участва в различен процес, регулиращ невротрансмитери, като серотонин, гама-аминомаслена киселина, допамин. Всички те играят съществена роля в контролиране на настроението и депресията.

Физически признаци на депресия

Цинк

Цинкът е известен като минерал, който е важен за здравето на имунната система, кожата, косата, ноктите. Той обаче има важна роля и в управлението на депресията и овладяването на стреса. Той е от решаващо значение и за подобряване на депресията, тревожността и безпокойството. Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства, които цинкът има, регулират пътищата на комуникация между невротрансмитерите и останалите клетки. Дефицитът на цинк се свързва с депресия и тревожност.

*Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Коментирай
Свободно време