Здраве и красота

Причини да считаме картофите за суперхрана

Невероятните ползи от консумацията на любимия жълт зеленчук

23.03.2021г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Картофите са не просто вкусен и любим зеленчук на милиони хора по света. Те могат да бъдат определени и като истинска суперхрана, защото са изключително богати на ценни вещества, заради които заслужават специално място на трапезата.

Суперхрани в суперкомбинации

Въпреки че картофите са избягвани от много хора, защото са смятани за врагове на тънката талия, те не заслужават тази съдба. Важно е количеството, което консумирате, защото избягването им лишава организма от ценни хранителни вещества.

Картофите са със среден гликемичен индекс със стойност около 50. Това ги прави допустими за консумация от диабетици, както и хора, борещи се с наднормено тегло.

Картофите са отличен източник на:

  • Витамин С;
  • Витамин А;
  • Желязо;
  • Калий;
  • Витамин В6;
  • Фолати;
  • Ниацин;
  • Магнезий;
  • Фосфор;
  • Цинк;
  • Почти не съдържат мазнини, натрий и холестерол.

Свинска мас – новата суперхрана?

Защо можем да наречем картофите суперхрана?

Допринасят за ускоряване на оздравяването

Благодарение на богатото наличие на витамин С в състава си, картофите могат да допринесат за скъсяване периода на оздравяване при вирусни и други инфекции. Една порция картофи от 100 грама осигурява приблизително 45% от необходимите нужди на организма от витамин С.

Помагат в храносмилането

Картофите са много богати на фибри. Те са сложни въглехидрати, които подпомагат нормалното протичане на храносмилателните процеси в стомаха и червата, което от своя страна подпомага усвояването на хранителните вещества от организма. Фибрите помагат и да се чувствате сити за по-дълго, понижават холестерола и кръвната захар.

Новата суперхрана – сурови барчета с ядки и плодове

Дават сила

Картофите са богати на желязо. То е важен елемент не само за образуването на червени кръвни клетки и преноса на кислород в кръвта, но и за усещането за сила и енергия.

Намаляват стреса

Наличието на витамин В6 в състава на картофите допринася за обновяване на клетките и поддържане на здрава нервна система. Той намалява стреса и стимулира подобряването на настроението.

Ползи от лилавите картофи – истинска суперхрана

Понижават кръвното налягане

Фибрите и калият в картофите са много важни за контрол на кръвното налягане. Комбинацията от сложните въглехидрати и важния за сърдечносъдовата система минерал са добър помощник в балансиране стойностите на кръвното.

Картофите могат да понижат холестерола

Консумацията на картофи може да ви помогне да понижите нивата на холестерола в кръвта си благодарение на фибрите в тях. Те подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което подпомага не само обмяната и усвояването на глюкозата, но и на мазнините в тялото.

6 от най-полезните семена

Свързани статии

Стимулират мозъчната функция

Витамин В6 е много важен за поддържане на функциите на нервната система, както и останалите витамини от група В. Фосфорът и цинкът дават допълнителни ползи за функциите на нервната система, мозъка, паметта и концентрацията.

За здраво сърце

Минералите и фибрите са ценни вещества, от които сърдечносъдовата система има нужда. Каротеноидите в картофите, които са вид антиоксиданти, са важни за сърдечносъдовата функция. Те имат противовъзпалителна функция и намаляват действието на свободните радикали.

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Превенция на рак

Антиоксидантите и флавоноидите в картофите в комбинация с витамините А и С, зеаксантин и каротеноидите имат свойството да намаляват риска от рак, благодарение на противодействието на свободните радикали и злокачествените изменения при деленето на клетките.

Коментирай