Здраве и красота

Как да използвате ретинол против бръчки

За млада, жизнена и сияйна кожа

08.04.2021г. / 17 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ретинолът е едно от най-успешните средства за борба с бръчките. Той представлява синтетична форма на витамин А, който ускорява деленето и обмена на клетките, като по този начин намалява бръчките, озарява тена на кожата, стяга порите и намалява акнето.

Козметични съставки, които да не използвате едновременно

Ретинолът има свойството да стимулира синтеза на колаген, като това ускорява клетъчния обмен и възвръща свежестта и младия вид на кожата, като забавя стареенето. Според доктор Мона Гохара, дерматолог, цитирана от healthdigest.com, до началото на 30-те години клетките се обновяват на всеки 28 дни, като създават свеж горен слой, което прави кожата гладка и свежа. След тридесетата година регенерацията на клетките се забавя, като с всяко следващо десетилетие способността на кожата да се обновява и да синтезира достатъчно колаген намалява.

Според друг дерматолог – Кристофър Панзика, цитиран от healthline, локалното приложение на ретинол може да подпомогне възстановяването на клетките и функционалността им, допринасяйки за по-младия вид на кожата. Ретинолът може да допринесе още за подобряване на текстурата на кожата, яркостта ѝ и изглаждане на фините линии, като същевременно се намалява секрецията на себум, запушване на порите, което облекчава акнето.

8 грешки в ежедневната грижа за кожата

Как трябва да се използва ретинол?

Според Healthline, ретинолът е безопасен за употреба от всеки, който знае как да го използва върху кожата си. Важно е обаче при всички положения да се консултирате с дерматолог, който да ви посъветва как точно да го прилагате, за да се възползвате максимално от полезните му свойства без риск за кожата ви.

Ако не се прилага правилно, ретинолът може да причини зачервяване, сухота, лющене, раздразнения, в големи дози дори обриви, подобни на изгаряне.

Съществените ползи за кожата от ретинола

Препоръчително е да започнете с много малка доза – колкото грахово зърно, която да прилагате вечер няколко пъти седмично, но не всеки ден. Ниската дозировка не означава минимален или никакъв ефект, дори напротив. Тя подготвя кожата, като с постепенно увеличаване на дозата се наблюдава желаният ефект след поне 6 месеца, тъй като кожата се нуждае от време, за да се регенерира.

Свързани статии

Доктор Гохара съветва да се използва най-мекият ретинол (около 0,2%) в началото на терапията против стареене, като постепенно дозата се увеличава след цяла година употреба. Изследванията показват, че независимо от дозата, която сте избрали, кожата ви ще извлече нужните ползи от употребата на ретинол с течение на времето. Отнема известно време, докато резултатите започнат да стават видими.

5 начина да свиете порите на кожата

Преди да използвате ретинол в грижата за кожата против бръчки и при акне, задължително се консултирайте с лекар дерматолог, който да определи какъв продукт и в каква дозировка да използвате.

Коментирай