Здраве и красота

Защо децата се нуждаят от въглехидрати, докато растат

Бедните на въглехидрати диети са опасни за подрастващите

15.04.2021г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нисковъглехидратните режими са много популярни в последно време. Те са успешен начин за контрол на кръвната захар и инсулина, както и за отслабване. Родителите обаче не трябва да правят грешката да правят диетата на децата си също толкова бедна на въглехидрати, колкото своята собствена. Демонизирането на въглехидратите е опасно, особено за подрастващите, децата се нуждаят от здравословни въглехидрати в диетата си и то в немалки количества.

Добри срещу лоши въглехидрати – каква е разликата между тях?

Защо въглехидратите са толкова важни за децата?

Децата се нуждаят от повече въглехидрати в диетата си, защото те подхранват растящия мозък. Въглехидратите трябва да заемат около 50-60% от храненето при децата. Калориите, които консумират децата над 2-годишна възраст идват предимно от въглехидратите, затова и родителите не трябва да прилагат нисковъглехидратни режими при подрастващите малчугани, дори самите те да следват такъв план на хранене.

Въглехидратите се делят на прости и сложни. Простите са захарите във всичките им форми, сложните съдържат и растителни протеини, мазнини, много фибри и нишесте.

Кои са най-полезните въглехидрати?

Сложните въглехидрати се срещат в пълнозърнестите храни, бобовите, семената, ядките. Те осигуряват бавно усвояване на фибрите, витамините, минералите и самите въглехидрати със сложна структура. Те се считат за така наречените полезни въглехидрати, които задължително трябва да присъстват в диетата на децата. „Лошите“ въглехидрати са простите, които се усвояват много бързо и не носят почти никаква хранителна стойност.

Докато премахването на простите въглехидрати от диетата на детето може да има положителни ефекти, ограничаването на всички въглехидрати може да е опасно. И все пак, дори простите въглехидрати не са чак толкова опасни за децата, колкото смятат някои хора.

Експерти от Американската академия по хранене и диететика, цитирани от healthdigest.com смятат, че не всички въглехидрати са лоши, включително и простите – фруктоза, глюкоза, лактоза, които се намират в плодовете и млякото.

Храни, съдържащи най-полезните въглехидрати, от които имате нужда

Ключът към здравословното хранене при децата е не изключването на въглехидратите, както простите, така и сложните, а ограничаването на онези с добавени захари – плодови сокове, сладкиши, тестени изделия, лакомства, газирани напитки. Добавените захари и калории към диетата на детето трябва да са не повече от 5 до 10% от дневния му режим и то не всеки ден, според учените от Американската академия по хранене.

Свързани статии

Как да добавите повече сложни въглехидрати към диетата на детето?

Всички родители знаят, че децата се мръщят на зеленчуците и пълнозърнестите храни, в които се намират сложните въглехидрати. Това означава, че включването им в храненето може да е истинско предизвикателство.

7 от най-полезните въглехидрати

Простите въглехидрати не са толкова трудни за включване в диетата на децата, защото те ги обичат. Това са закуските, плодовете, някои сладки изкушения, които децата ядат с удоволствие.

За да направите консумацията на сложни въглехидрати по-голямо удоволствие за децата, давайте пример самите вие. Можете също да превръщате зеленчуците в красиви и интересни порции, които децата да ядат с нетърпение.

Коментирай