Здраве и красота

Възможни грешки, които допускате с приема на витамини

За какво трябва да внимавате

20.04.2021г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамините са незаменими вещества, без които организмът не може да функционира правилно. Набавяме си ги чрез разнообразната храна, но по различни причини много хора страдат от дефицит на витамини. В такива случаи се налага промяна в хранителния режим или прием на добавки с витамини.

При съмнение, че имате дефицит на витамини, посъветвайте се с лекар, който да прецени какви изследвания да проведе, за да установи какъв дефицит имате и от каква добавка имате нужда. Може да се наложи само да разнообразите храненето си.

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Въпреки тези съвети, много хора предпочитат да взимат витамини по своя преценка. Приемът на витамини не изисква лекарска рецепта, затова достъпът до тях е свободен. Когато обаче приемате добавки с витамини, има риск да допуснете редица грешки. Ето някои от най-често срещаните.

Мислите, че трябва да взимате витамини, само когато сте болни

Много хора правят грешката, да се обръщат към витамините, когато вече са болни. Това всъщност няма да ви помогне, може дори да навреди. Ако взимате витамин С и цинк, за които е известно, че подпомагат имунната система, те могат да допринесат за по-бурен имунен отговор, вследствие на което инфекцията да се развие по-тежко. Някои витамини и минерали е добре да се приемат като превантивна мярка, а не по време на вирусна инфекция. Винаги се консултирайте с лекар преди прием на добавки.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Мислите, че взимането на повече витамини е по-добре

Прекаляването с витамините не е безобидно. Витамин С е нещо, което много хора пият често, а понякога и в твърде големи количества. Прекаляването с този иначе полезен и безобиден витамин може да предизвика коремни болки, диария, стомашно-чревни разстройства, промени в съсирването. Ако отделно пиете, например, мултивитамини и ако в тях също се съдържа витамин С, има вероятност да предозирате с този витамин. Същото важи за всички останали витамини. Важно е да съобразявате допустимите граници на дневен прием, защото всеки витамин във високи дози може да предизвика странични ефекти, някои от които опасни за здравето.

Витамини и минерали за повече енергия

Взимате витамини без консултация

За някои витамини се изисква специфично изследване за дефицит, както и напътствия от лекар за това как да ги приемате, ако се налага. Ето защо е добре да не предприемате сами приема на добавки, а да го обсъждате с лекаря си.

Смесвате витамините с лекарствата си

Приемът на лекарства и витамини едновременно понякога може да подейства негативно не само от гледна точка на поява на странични ефекти, но и на взаимно влияние на различните препарати. Някои витамини могат да намалят или увеличат ефекта на някои лекарства и обратно. Затова винаги се информирайте как точно да приемате витамините.

Кое е най-доброто време за прием на определени витамини и минерали

* Преди да предприемете прием на витамини, посъветвайте се с личния ви лекар.

Коментирай
Свободно време