Здраве и красота

Какви са здравословните чудеса на чай матча?

Невероятните ползи за здравето от матча

23.04.2021г. / 05 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Матча е японски фино смлян зелен чай, който има невероятни качества по отношение на здравето. Зад яркия зелен цвят се крие цяла палитра от полезни вещества, които го правят незаменим от здравословна гледна точка.

Основното предимство на матча е способността му ефективно да замества кафето. Ако прекалявате с кофеина, пиенето на матча е прекрасен начин да ограничите приема на кафе, като същевременно останете енергизирани през целия ден.

3 вида полезен чай, които да включите в диетата си

Матча е много богат на антиоксиданти и по-специално флавоноида L-теанин, който има ободряващ ефект, даващ много енергия. За разлика от кофеина, L-теанинът не предизвиква нервност, напрегнатост и безпокойство, с които се свързва прекомерната консумация на кофеин. По този начин чаят матча едновременно стимулира нервната система, като ви държи будни и активни, но без негативните ефекти на кофеина. Едновременно с това намалява и нивата на стрес.

Чаят матча също съдържа кофеин, но е около една трета от количеството, което се намира в една стандартна чаша кафе. Ако консумирате чай от матча редовно, това може да ви помогне да сте по-продуктивни в работата и ежедневието, но не толкова напрегнати и нервни.

Какво прави чая от матча толкова полезен?

Матча е пълен с антиоксиданти, които подобряват здравословното състояние, намаляват възпалението, борят се със стареещите процеси в клетките и стреса в организма. Катехините са вид антиоксиданти, присъстващи в състава на матча, които имат свойството да допринасят за понижаване на кръвното налягане.

3 напитки с мляко за спокоен сън

Полифенолите в матча са друг важен тип антиоксиданти, които потискат възпаленията в тъканите и допринасят за нормалното делене и регенериране на клетките, пише WebMD.

Свързани статии

Матча може да подпомогне здравето на черния дроб, тъй като антиоксидантите в него стимулират нормалното делене на чернодробните клетки. Добрата работа и нормални функции на черния дроб са предпоставка за намаляване на холестерола в кръвта и поддържане на добро състояние на сърдечносъдовата система.

Спирулина, куркума... 5 суперхрани за повече здраве

Като повечето видове зелен чай, матча има детоксикиращ ефект. Чаят от матча има свойството да стимулира и ускорява метаболизма, като това може да даде положителен ефект и върху теглото. Редовната консумация на зелен чай матча може да подпомогне отслабването.

Чай от нийм – ползи за здравето, кожата и косата

Чаят от матча се приготвя лесно, тъй като е разтворим във вода. Нужно е да разтворите една чаена лъжичка матча в чаша с гореща вода. Можете да го използвате и като чудесна добавка към топлото ви мляко, студено смути или различни печива, както и като част от сутрешната ви порция овесени ядки с кисело мляко.

Коментирай