Здраве и красота

Ефективни кардиоупражнения вкъщи

Не изискват специално оборудване, за да имат прекрасен ефект върху изгарянето на калории и топене на мазнини

23.04.2021г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кардиотренировките са много важни за отслабването, изчистването на мазнините от тялото и поддържането на здрава сърдечносъдова система. Можете да правите кардио вкъщи, стига да знаете кои са най-добрите упражнения за домашно кардио. Това ви носи удобство, но и много ефективен начин да тренирате. Не ви трябва скъпо и луксозно оборудване. Достатъчен е комфортът и пространството на дома ви, а резултатите ще дойдат, стига да сте постоянни.

Най-добрите кардиотренировки за сваляне на корема

Кои са най-добрите кардиоупражнения за вкъщи?

Скачане на въже

При интензивно и непрекъснато скачане на въже в продължение на 20 минути изгаряте приблизително около 220 калории. Това е един бърз начин да направите кардиотренировка, вместо да тичате навън цял час или да карате велоергометър. Можете да използвате въжето за скачане навсякъде, дори когато сте на почивка или пътувате.

Какво се случва, ако правите само кардио

Тъй като скачането на въже е натоварващо за ставите и кръста, трябва да сте внимателни и да започнете с по-малко времетраене, докато свикнете на напрежението. В началото ще се задъхвате повече, затова не започвайте направо с изтощителните и продължителни тренировки.

Джъмпинг джакс

Упражнението „Джъмпинг джакс“ е много лесно и може да се изпълнява навсякъде. Не ви трябва никакво оборудване. За 10 минути изгаряте приблизително 110 калории, което го прави много ефективно. Изпълнява се, като скачате с разтворени встрани крака и същевременно вдигате ръцете над главата. Тъй като това упражнение е натоварващо ще са ви нужни подходящи спортни обувки, за да не натоварвате краката прекомерно.

Кардио или HIIT (високоинтензивни интервални тренировки) – кое е по-ефективно?

Най-ефективни са интервалните изпълнения на Джъмпинг джакс. Редувайте 30 до 60 секунди скокове с 15-20 секунди почивка. Направете 3-4 повторения. Не надвишавайте продължителност от 30 минути, защото има риск да претоварите сърцето.

Бягане на място

Бягането на място е удобна тренировка за вкъщи. Не изисква оборудване и не ви задължава да тичате навън в неприятни атмосферни условия. Изпълнява се, като се внимава позицията на коленете при вдигане да образува прав ъгъл с тазобедрената става. Колкото по-високо вдигате коленете, толкова повече ускорявате пулса си. Допълнителна вариация за повече изгорени калории е вдигането на ръцете над главата в синхрон с редуването на краката.

5 мита за кардиото

Бърпис

Бърпис се изпълняват, като направите последователно клек, изправите се с подскок, вдигнете ръцете си по време на подскока, а след това изпълните планк. Редувайте трите движения като интервална тренировка в продължение на 45 до 60 секунди, след това почивайте 15 секунди. Не надвишавайте общо 5 минути изпълнение на упражнението заедно с почивките, за да не се претоварите. Можете да го включвате между силовите упражнения в рамките на 30-минутна сесия.

5 кардиотренировки, изгарящи повече калории от тичането

Коментирай