Здраве и красота

Страничните ефекти от преяждането с овесени ядки

Въпреки че са полезни, овесените ядки могат да причинят неприятни симптоми, ако се прекали с тях

17.05.2021г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са невероятно полезна закуска. Като всяка полезна храна обаче те могат да имат и неприятни ефекти. Те се дължат най-вече на количеството овесени ядки. Както с всяка здравословна храна, така и с тях не трябва да се прекалява. Прекомерното и често консумиране на овесени ядки може да доведе до някои неприятни странични ефекти.

Овесените ядки са една от най-здравословните закуски. Те са много богати на фибри, витамини от група В, минерали, сложни въглехидрати. Имат свойството да понижават холестерола, кръвната захар, да балансират метаболизма, да подпомагат храносмилателната система.

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Според експерти, цитирани от healthdigest.com обаче, наблягането предимно на тях може да доведе до пренебрегването на други важни храни, които правят менюто разнообразно, а здравословното състояние оптимално добро.

Прекомерната консумация на овесени ядки може и да допринесе за увеличаване на телесното тегло. Това се дължи на факта, че въпреки здравословния си характер, овесените ядки са много калорична храна. Честа грешка, която хората допускат, е да преяждат с тях, без да взимат предвид калорийния товар, който те носят. Ако към тях се добавят и плодове, ядки, семена, кисело мляко и други иначе полезни храни, общият калориен прием може да надскочи допустимия за деня с оглед на калорийния разход.

8 невероятни ползи от консумацията на овесени ядки

Консумацията на голямо количество овесени ядки може да доведе и до храносмилателни проблеми, като подуване на корема, газове, спазми, стомашно-чревни болки и раздразнения, запек. Тези странични ефекти се дължат на изобилието от въглехидрати и фибри в овесените ядки, които в големи количества имат негативен ефект върху организма, тъй като са трудносмилаеми.

Овесените ядки са много богати на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри. Ако се консумират разумно, те могат да подпомогнат цялостното ви здравословно състояние, пише healthline.com. Те могат да облекчат запека, защото могат да подпомогнат движението на червата и да подхранят полезните бактерии в тях.

Свързани статии

Защо ваната с овесени ядки е полезна за кожата и здравето

Овесените ядки могат да допринесат за понижаването на лошия холестерол, което предпазва сърдечносъдовата система от поява на различни заболявания и здравословни проблеми, като плаки по съдовете, високо кръвно налягане, запушване на артерии, сърдечносъдова недостатъчност.

Антиоксидантите в овесените ядки имат съдоразширяващ и противовъзпалителен ефект, който оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система и я предпазва от инциденти. Тези ползи обаче могат да бъдат ефективни само при условие, че с количеството овесени ядки се внимава и не се прекалява с консумацията им.

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

Коментирай