Здраве и красота

Кога е безопасно да спукате мехур на кожата?

Защо не бива да го правите често и при всякакъв вид мехури?

17.05.2021г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на мехур по кожата е много неприятна, често е и доста болезнена. Мехурите се появяват по много причини – от слънчево или термично изгаряне, до претриване и прежулване на кожата вследствие на неудобни обувки или интензивна работа, предизвикваща поява на мазоли.

Как се променя тялото ни само след едно изгаряне?

Мехурите по кожата са пълни с течност и се появяват в отговор на увреждане на кожата. Те представляват бариера, естествена „превръзка“, която кожата създава между външната среда и организма, за да се предпази от допълнителни увреди и инфекции, пише healthdigest.com. В повечето случай мехурите преминават от само себе си и не се нуждаят от спукване. Пукането им дори може да създаде повече проблеми, отколкото да помогне. Това е така, защото мехурите са стерилна среда, в която се събира течност, имаща за цел да предпази организма от навлизане на бактерии и микроорганизми в него.

Симптоми на рак на кожата, различни от нова бенка

Въпреки че появата на мехури се дължи на изгаряния, триене или друг тип нараняване на кожата, те са безопасни и не бива да бъдат третирани. Това се отнася още повече за мехурите, които са причинени от някаква инфекция. Те в никакъв случай не трябва да бъдат докосвани и спуквани. Това може да разпространи инфекцията в околните тъкани и да предизвика по-сериозен проблем. Инфектираните мехури са пълни с гной или кръв, като в тази смес от течности се съдържат микроорганизми и клетки, които не бива да напускат капсулирания сак на мехура.

Кога и как е безопасно да спукате мехур?

Въпреки че мехурите изчезват от само себе си, понякога се налага да ги спукаме, за да ускорим тяхното зарастване, както и да предотвратим поява на по-нататъшна инфекция. Такъв риск съществува, ако мехурът се намира на място, което не може да остане изолирано или е място, на което се случва постоянно триене при ходене или движение на тялото. В такива случаи съществува риск от допълнително инфектиране на засегнатата зона на кожата.

10 неща, които да направите веднага след като сте изгорели

Ако решите да спукате мехур, уверете се, че сте спазили всички санитарни изисквания за това. Щателно измийте и дезинфекцирайте ръцете си. За да намалите риска от инфекция, почистете и самия мехур с дезинфекциращ разтвор или спирт.

Домашни лекове, които помагат при изгаряния

Използвайте стерилен или предварително дезинфекциран остър инструмент, за да спукате мехура внимателно. Пробийте 2-3 дупки в него, като внимавате да не са много големи и да не разкъсате тъканта на мехура. Това ще помогне за източване на течността в него, без да се оголи нежната кожа под ципата.

След като приключите, покрийте мястото с превръзка или марля, напоени с дезинфекциращ разтвор, например риванол. Това ще предотврати инфекция и ще ускори процеса на зарастване.

Домашен мехлем за премахване на мазоли

Коментирай