Здраве и красота

4 витамина за добро здраве, важни и през лятото

Подобряват здравето и на кожата

14.05.2021г. / 13 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човешкото тяло се нуждае от витамини през цялата година. При приема на добавки, разбира се, трябва да бъдем с повишено внимание и винаги да се консултираме предварително с лекар. Но има редица полезни храни, които могат да ни помогнат да поддържаме добри нива на жизненоважните хранителни елементи. Вижте 4 важни витамина за здравето, от които тялото ни се нуждае и през летния сезон.

Витамин А

Може би сте забелязали, че този витамин често присъства в съставки за слънцезащитна козметика. Ултравиолетовите лъчи могат да увредят клетките, което да доведе до по-бързо стареене на кожата, поява на бръчки. Ето защо е важно през летните месеци да имаме хранително меню, което да е богато на възстановяващи витамини, като витамин А.

Дефицитът му може да доведе до проблеми с косата, ноктите, зъбите, зрението. Храни, които са богати на този витамин са броколи, тиквички, моркови, сладки картофи, пъпеш, червени чушки, грейпфрут, грах, диня, яйца, кисело мляко.

Какво причинява акне по гърба?

Витамин С

Витамин С е много важен витамин и антиоксидант за имунната система, за здравето и красотата на кожата, за функцията на сърцето, доброто кръвообращение. Недостигът му може да повиши риска от сухота на кожата, болки в мускулите и ставите, слабост на космените фоликули, загуба на тегло, кървене от носа, трудно заздравяване на рани, дефицит на енергия и други. Ето защо не бива да допускаме дефицит на витамин С и през летните месеци, ако спортуваме активно. Хубавото е, че можем да обогатим менюто си с пресни плодове и зеленчуци, които са богати на него.

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Витамин D

Слънчевата светлина помага на тялото ни да синтезира витамин D. Ето защо през летните месеци обичаме да се излагаме по-често на слънчевите лъчи. Но тъй като не бива да се прекалява с излагането, понеже това крие сериозни рискове за здравето на кожата ни, хубаво е да си осигурим полезни храни, които съдържат важния витамин D.

Свързани статии

Проблемите, причинени от дефицит на витамин D, включват чести промени в настроенията, болки в ставите и мускулите, наддаване на тегло и храносмилателни проблеми. Тук може да видите кои храни съдържат витамина.

Витамин Е

Още един важен антиоксидант, който оказва влияние върху клетъчната мембрана и спомага за обновяването на клетките. Също така подобрява здравето на кожата и косата, хидратира кожата, предпазва от UV лъчите, подпомага метаболизма, има ползи за репродуктивното здраве и други. Чрез консумацията на кои храни може да си го набавите? Хапвайте ядки, спанак, авокадо, аспержи, семена, киви, зехтин.

Коментирай