Чудите ли се дали глутенът не е виновен за подуването, газовете, диарията и целия този коремен дискомфорт, който усещате? Възможно е. Също така е възможно да не страдате от глутенова непоносимост, алергия, цьолиакия, а да имате повишена чувствителност към глутена. Тя е в основата на симптомите ви. Те са сходни с тези при гореспоменатите състояния, което може да затрудни диагностицирането на състоянието ви, затова винаги е най-добре да се консултирате с лекар.

6 полезни зърна без глутен

Кои са симптомите на повишена чувствителност към глутен?

Подуване

Подуването на корема се причинява от усещане за насъбрали се газове в областта на стомаха и червата. То може да предизвика силен дискомфорт веднага щом хапнете нещо с глутен. Състоянието може да се обърка с непоносимост, защото този симптом се появява и там. Ето защо е необходима консултация със специалист, който да определи състоянието ви.

Проблеми с храносмилането

Проблемите с храносмилането могат да са най-различни – запек, диария, подуване, газове, дехидратация, умора. Трябва да се обърне специално внимание кога се появяват тези симптоми, за да се изолира причинителят им, тоест да се открие дали това е глутенът или друго хранително вещество.

Изненадващи причини да откажете глутена

Болки в стомаха

Едно от най-честите оплаквания при повишена глутенова чувствителност е болката в коремната област. Тя може да се усеща както по-високо в стомаха, така и по-ниско към червата. Ако забележите, че болката се появява веднага или скоро след консумация на храна с глутен, обърнете се към лекар за специално мнение.

Безглутеновата диета – решение ли е на проблема наднормено тегло?

Главоболие и замъгляване на съзнанието

Хроничните главоболия и невъзможността да се мисли и преценява ясно са проблем с мозъчната функция, който може да се свърже и с чувствителността към глутена. Подобни мигренозни болки са по-често срещани при цьолиакията, но все пак са много вероятни и при повишена чувствителност към глутена.

Вреден ли е за всички глутенът?

Проблеми с кожата

Повишената чувствителност към глутена може да предизвика сърбеж, обриви, суха кожа, лющене, екзема, псориазис или влошаването на вече съществуващите такива състояния. Много хора, страдащи от глутенова чувствителност страдат и от акне, както и проблеми с червата.

Още по темата

3 неща, които се случват в тялото, когато спрете хляба

Тревожност и депресия

Увеличаване на симптомите на тревожност и депресия се наблюдава и при повишена чувствителност към глутена. Те се появяват най-вече след консумация на храни, съдържащи глутен. Това е така, защото глутенът при такива хора въздейства на мозъчните функции и отделянето на определени биохимикали, имащи отношение към засилване или потискане на депресията.

Симптоми на глутеновата непоносимост

Възпаления и болки в ставите

Както при хора с повишена чувствителност към глутен, така и при такива с непоносимост към него се наблюдават болки в ставите и поява на подобни на ревматизъм оплаквания.