Здраве и красота

Хидратиращи маски за лятото според типа кожа

Всеки тип кожа се нуждае от адекватно подхранване и овлажняване

20.05.2021г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата се нуждае от хидратиране през цялата година. През лятото нуждата ѝ от повече влага е още по-голяма, тъй като горещината и сухият въздух, обилното изпотяване могат да доведат до дехидратация. Липсата на достатъчно влага в кожата води до нейното увреждане, преждевременно стареене, поява на бръчки, влошаване на състоянието ѝ.

5 подхранващи и хидратиращи маски за суха кожа

Независимо от типа кожа, тя се нуждае от хидратиране. Онова, което е важно, е да се съобразят нуждите на кожата според това дали е суха, мазна, смесена, нормална или склонна към акне, за да може да се подбере правилната грижа и хидратиращ подход.

Предлагаме няколко рецепти за домашни хидратиращи маски с натурални съставки според типа кожа, които да обогатят кожата ви с нужните съставки през лятото.

Хидратираща маска за нормална кожа:

  • 2 супени лъжици мед;
  • 1 чаена лъжица извара.

Смесете съставките в купа. Нанесете върху лицето с кръгови движения. Оставете да подейства 20 минути. Изплакнете. Медът има антибактериален ефект. Идеален е за третиране на акне и успокояване на кожни проблеми. Пълен е с антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и забавят стареенето. Изварата е богата на протеини и мазнини, които проникват в дълбочина и подхранват кожата, подобрявайки нейната еластичност и текстура.

5 хидратиращи маски за лице

Хидратираща маска за комбинирана кожа:

  • 1 белтък;
  • 1 авокадо.

Смесете съставките в блендер или с пасатор. Нанесете върху цялото лице и оставете да действа 30 минути или докато белтъкът започне да се стяга. Белтъкът съдържа протеини и аминокиселини, които подхранват кожата. Мазнините в авокадото хидратират в дълбочина и носят нужните хранителни вещества, необходими за обмяната на липидния слой на кожата. То е богато на витамини и масла, които овлажняват и подхранват кожата през лятото.

3 хидратиращи маски за коса през лятото

Хидратираща маска за суха кожа:

  • 2 моркова;
  • 1 чаена лъжица масло;
  • 2 чаени лъжици суров мед.

Смесете съставките в блендер. Нанесете върху чиста и подсушена кожа. Изчакайте да подейства 30 минути. След това изплакнете и нанесете хидратиращ крем. Сухата кожа се нуждае от повече влага. Морковите са богати на витамин А, който укрепва горния слой на кожата, прониквайки на по-голяма дълбочина. Морковите имат успокояващ ефект. Медът също. Той подхранва и хидратира в дълбочина.

Хидратираща маска за мазна кожа:

  • ¼ чаша кисело мляко;
  • ¼ чаша ягоди.

Смесете продуктите в блендер. Нанесете върху кожата за 20 минути. След това изплакнете. Ягодите са богати на витамин С, който помага на кожата да контролира секрецията на себум. Има стягащ порите ефект и стимулира производството на колаген. Ягодите са киселинни по структура, което допринася и за ексфолиращия ефект, от който мазната кожа се нуждае.

3 летни хидратиращи маски за коса

Хидратираща маска за чувствителна кожа:

  • 1 супена лъжица лимонов сок;
  • 3 супени лъжици прясно мляко;
  • ¼ супена лъжица куркума.

Смесете съставките бавно с помощта на телена бъркалка. Нанесете върху кожата за 20 минути. Изплакнете и нанесете хидратиращ крем.

Свързани статии

Лимоновият сок има ексфолиращ и антибактериален ефект. Той помага за намаляване на гнойните пробиви при чувствителна и склонна към акне кожа. Млякото е богато на витамини от група В, алфа-хидрокси киселина, калций и антиоксиданти, които подхранват кожата, стимулират регенерацията на клетките и имат лек ексфолиращ ефект.

Нощни маски за красива и сияеща кожа без бръчки

Хидратираща маска за кожа с акне:

  • ¼ чаша кисело мляко;
  • 3 супени лъжици алое;
  • 1 супена лъжица фини овесени ядки.

Смесете всички съставки в купа. Изчакайте овесените ядки да набъбнат. След това пасирайте с пасатор или в блендер. Нанесете върху кожата за 20-30 минути. Изплакнете с топла вода.

5 маски за лице с алое вера за здрава и красива кожа

Коментирай