Здраве и красота

Каква е разликата между менопауза и пременопауза?

Два периода от живота на всяка жена

21.05.2021г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менопаузата и пременопаузата са етапи от живота на всяка жена, които не могат да бъдат избегнати. Те носят със себе си не само физически промени, но и хормонални, емоционални и психически изпитания, които поставят всяка жена пред истинско предизвикателство.

Менопауза и пременопауза не са взаимозаменяеми понятия и съвсем не означават едно и също нещо. Симптомите и периодът на настъпване на двете последователни състояния могат да се различават при отделните жени, пише healthline.com.

Ползите от кето диетата по време на менопауза

Менопаузата се счита за настъпила, когато жената няма менструални цикли за пълни 12 календарни месеца. При повечето жени този етап протича естествено. Някои медицински състояния и хирургични намеси също налагат преждевременно настъпване на менопауза, като отстраняване на яйчници, химиотерапия и други.

Няма конкретна и точна възраст, в която менопаузата настъпва. Тя е индивидуална за всяка жена. При някои жени този период настъпва доста по-рано от очакваното. При някои жени периодът трае няколко години, докато при други може да продължи дори 10 години, според клиника Майо.

6 мита за менопаузата

Пременопаузата, както подсказва и името ѝ, е периодът, който предхожда менопаузата. В този период тялото започва да произвежда все по-малко женски хормони – естроген и прогестерон, което предизвиква поредица от физически и емоционални промени в женското тяло. Точна възраст за протичането на този период също няма. Симптомите също могат да са неотчетливо изявени, което пречи на много жени да разберат, че се намират в пременопауза.

Симптомите на пременопауза и менопауза са сходни. Освен колебанията в менструацията и спирането ѝ, менопаузата включва нощно изпотяване, безсъние, вагинална сухота, депресия, промени в настроението.

Причини за поява на горещи вълни освен менопауза

Пременопаузата може да включва всички тези или само някои от симптомите. В добавка се появяват болки и напрежение в гърдите, главоболие, суха и лющеща се кожа, сухота в очите, напълняване, промени в сърдечния пулс, проблеми с паметта, изразен косопад.

Как могат да се облекчат симптомите на пременопауза и менопауза?

Тези два периода са неизбежни и тяхното спиране или прескачане от медицинска гледна точка за съжаление е невъзможно. Възможно е единствено да бъдат облекчени симптомите, които мъчат жените в този етап от живота.

Преждевременна менопауза – симптоми и лечение

Задължително е да се обърнете към лекар, който да ви посъветва как да действате, за да облекчите симптомите си. Не приемайте медикаменти и хранителни добавки без консултация с лекар.

В повечето случаи се предлага хормонална или заместителна терапия, както и включване на различни хранителни добавки с естествени фитоестрогени, които да подобрят симптомите на менопауза и пременопауза. Тези препарати обаче не са безобидни и могат да увеличат риска от поява на рак на гърдата. Приемът им трябва да се обмисли щателно с лекар специалист.

Какво може да предизвика ранна менопауза?

Коментирай