Здраве и красота

Какво подсказва обиколката на талията за здравето

И как да я измерите

28.05.2021г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тялото ни е устроено така, че винаги изпраща сигнали, когато нещо не е наред с него. Важно е обаче да знаем кога да им обръщаме внимание, защото някои от многобройните признаци могат да са скрити и не толкова явни. Много хора разчитат на болката като най-важен фактор за поява на проблем, а тя съвсем не е единственият индикатор за нередност в здравословното състояние.

5 причини талията ви да нараства заради хормоните

Теглото е един от факторите, който подсказва, че има вероятност да страдаме от някаква нередност. Виновник за теглото не е само желанието ви за похапване. Някои здравословни фактори оказват влияние върху това организмът да не успява да обработи приетите калории. Причина има и за трупането на мазнини в запас.

Особено опасни са мазнините в запас, натрупани около талията. Обиколката на талията може да подсказва за вътрешен здравословен проблем, за който вероятно не подозирате. Познаването на индекса на телесната маса може да ви помогне да измерите здравословното си състояние и да проверите дали няма вътрешна причина за появата на мастни натрупвания около талията ви.

Натрупването на мазнини около талията и по корема може да е знак, че сте изложени на риск от диабет тип 2. Обикновено най-честият причинител на прекомерно трупане на мазнини около талията е инсулиновата резистентност, хиперинсулинемията, синдромът на поликистозните яйчници и метаболитният синдром. Всички те се свързват с нарушен глюкозен толеранс, както и с нарушения в обмяната на веществата и хормоналния баланс.

Какво казва талията за здравето ви?

Съхранението на мазнини не само около талията, но и на други места по тялото е сигнал за нередност, която задължително изисква компетентно мнение на лекар. Затова е важно винаги да се консултирате със специалист преди да предприемете каквито и да е действия.

Измерването на талията може да ви даде по-добра представа за рисковете за здравето, на които сте подложени.

Един от най-лесните начини да измерите талията си е като премерите обиколката около кръста. Според научно изследване, цитирано от Healthline, подчертаното затлъстяване около кръста и корема е маркер за повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, които не зависят от индекса на телесната маса.

Тоест, ако имате индекс на телесна маса, който е в норма, но трупате мазнини около талията и корема, това е сигнал за повишен риск от изброените заболявания. Човек може да има нормално тегло според ръста и възрастта си, но въпреки това да има повишен риск от диабет и сърдечносъдови заболявания заради мастната тъкан около корема и талията.

10 начина да намалите обиколката на талията с 5 сантиметра

Свързани статии

В изследването се споменава още, че обиколката на талията може да бъде и успешен индикатор за отслабване. Ако успеете да редуцирате мазнините около корема, това е добър знак за подобряване на редица показатели за здравословното ви състояние, които надскачат килограмите телесно тегло като основен показател.

Изданието Michigan Medicine посочва, че измерването на обиколката на талията ще ви помогне да разберете и какво е количеството висцерална мазнина, която е не по-малко опасен фактор за възникване на заболявания в бъдеще. Високият процент висцеларни мазнини също се свързва с диабет, сърдечносъдови, ракови заболявания, както и високо кръвно налягане.

Храни, препоръчани от диетолози за тънка талия

За да измерите обиколката на талията, поставете метъра в горната част на тазобедрената кост и го увийте около талията. Мъжете са изложени на по-висок риск от поява на заболявания, ако обиколката на талията им надвишава 100 см, а за жените този показател е 89 см.

Коментирай
Свободно време