Здраве и красота

Скрити неочаквани признаци на дефицит на цинк

Какво издава недостигът на ценния минерал в тялото

13.06.2021г. / 16 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цинкът е един от най-важните минерали за тялото. Той се набавя чрез храната. Ето защо е от изключително голямо значение да се храним разнообразно, за да си осигуряваме богат набор от витамини и минерали, нужни на организма за неговите функции.

Колко опасно е предозирането с цинк?

Цинкът е важен за работата на имунната система, за здравето на косата, кожата, очите, за нормалния растеж и делене на клетките, за синтеза на ДНК. Без него заздравяването на раните е по-трудно.

Много хора страдат от недостиг на цинк, без да осъзнават това. Има някои скрити симптоми, които подсказват косвено, че може би страдате от известен дефицит на важния минерал. Най-често това се случва при хранителни режими с прекалено рестриктивен прием на калории, както и при отсъствие на някои храни, богати на цинк. При някои здравословни състояния и заради прием на някои медикаменти усвояването на цинка също може да е опосредствано.

Храни с цинк за засилване на имунната система

Според Американския здравен институт, дефицитът на цинк може да има множество симптоми. Някои от тях са скрити и могат да останат незабелязани задълго, още повече, защото могат да важат и при други видове дефицити. Сред тях са необяснима загуба на тегло, трудно зарастване на рани, диария, умствена преумора и невъзможност за концентрация, косопад, импотентност, кожни лезии.

Как можете да подобрите нивата на цинк в тялото?

За да повишите нивата на цинк в тялото си е най-добре да наблегнете на храни, богати на ценния минерал. Преди да предприемете тези стъпки обаче е много важно да се консултирате с лекар. Той ще назначи тестове за установяване наличие или не на дефицит на цинк.

5 важни ползи от цинка в сезона на грипа

Кои са най-добрите източници на цинк?

Най-богатите на цинк хранителни източници са стридите, мидите, морските дарове, говеждо, телешко, спанак, черен шоколад, фасул, ленено семе, фъстъци, раци, омари, черен дроб, пълнозърнести храни.

Защо трябва да следите нивата на цинк в тялото?

* При съмнение за недостиг на цинк не бързайте да посягате към прием на добавки с цинк. Преди това се консултирайте с лекар. Приемът на каквито и да е добавки, дори такива, които се отпускат без лекарско предписание, може да има негативни последици върху организма, ако няма нужда от приема им.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
Свободно време