Здраве и красота

Храни за по-добър сън през нощта (галерия)

Улесняват заспиването, стимулират секрецията на мелатонин и успокояват нервната система

23.06.2021г. / 12 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добрият сън е изключително важен за здравето. Без него здравословното състояние на организма скоро започва да губи своя баланс. Препоръчителните 7-8 часа здрав и непробуден сън, по възможност по едно и също време в денонощието, са задължителни, за да може организмът да се справи с всички предизвикателства на стреса, ежедневието, да систематизира информацията, която сте събрали, да извърши всички жизнени функции, предназначени за случване именно по време на съня.

Важен фактор за здрав и продължителен сън е и храненето. Има огромно значение какви храни ядем преди сън, както и на вечеря. Техният хранителен състав, витамини, минерали, макро и микронутриенти оказват голямо влияние върху това дали сънят ни ще е добър или не.

Някои вредни храни имат свойството да пречат изключително много на съня. Сред тях са пържените храни, тежките храни, богати на наситени мазнини и протеини, бързите въглехидрати и захари, трансмазнините, алкохолът, кафето.

Свързани статии

Но има и храни, които са полезни за подобряване на съня, улесняват заспиването и поддържат дълбочината на съня през цялата нощ, като по този начин спомагат за по-доброто протичане на механизмите му. Тези храни са богати на калий, магнезий, калций и желязо, които са ценни минерали за функциите и механизмите на съня. Те играят съществена роля в отделянето на мелатонин – хормонът на съня.

Изследвания, цитирани от womenshealthmag.com констатират, че някои храни, като череши, овес и ядки, имат специфични стимулиращи съня свойства, благодарение на веществата в състава си.

Кои са храните, които помагат за възможно най-добър сън?

Вижте ги в галерията ни тук.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )