Сладкото е пристрастяващо. Консумацията му води до зависимост, подобна на наркотичната по простата причина, че сладкото стимулира секрецията на сходни химикали в мозъка. В ежедневието си неусетно можем да прекалим с консумацията на добавена захар и производните ѝ, което не само ни поставя в риск от развитие на диабет, но и ни кара да трупаме излишно тегло. Прекомерната консумация на захар се свързва и с възпаления в тъканите на тялото, които са предпоставка за ускорено стареене, дегенеративни и хормонални заболявания. 

5 признака, че ядете твърде много захар

Какво можете да направите, за да намалите глада за сладко?

Повече сън

Ако направите всичко възможно да си осигурявате нужната доза сън, тялото ви ще има повече енергия, съответно ще ви подсеща по-рядко за консумация на нещо сладко. Сладките храни с добавени захари са лесен източник на енергия. Затова и ви се прияждат толкова често. Ако системно не се наспивате добре, ще ви е нужна енергия, която да дойде по бърз начин, какъвто за сладките храни. 

Знаци, че имате непоносимост към захар

Добавете протеин

Добавянето на протеин осигурява ситост за дълъг период от време. Освен това протеините забавят усвояването на въглехидратите, когато се консумират едновременно. Това спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар и инсулина. Когато те са стабилни, енергията ви също е. Това ви предпазва от глад за сладко. 

Контролирайте порциите 

Колкото и трудно да звучи, опитайте се да контролирате големината на порциите, които консумирате. Това важи не само за сладкото, а за цялата храна, която изяждате за 24 часа. Колкото повече преяждате, толкова повече сладко ще ви се яде. А и добавянето на десерт след хранене е изкушаващо. Опитайте се да сведете консумацията на сладко до минимум. Добре е да не посягате към лакомства всеки ден, а това да се случва през няколко дни или веднъж седмично. Порциите, които консумирате в основните си хранения задължително трябва да включват и протеин, който намалява глада за сладко. Превърнете десертите във вид награда, към която да се стремите след определен брой дни въздържание. Така ще ви е по-сладко.

Здравословни състояния, които са причина за постоянен глад

Още по темата

Премахнете храните, съдържащи захар – дори солените 

Ако се вгледате по-отблизо в етикетите на пакетираните солени храни, които ежедневно купувате, ще видите колко много от тях съдържат вложена захар и различни нейни производни. По този начин неусетно се увеличава приема на добавена захар, която ви стимулира да искате още и още. Като премахнете тези храни от хранителния си режим, желанието ви за сладко може да намалее. 

7 причини да сте винаги гладни

Пийте повече вода

Добрата хидратация е важна за контрола на глада за сладко. Водата изпълва значителна част от стомаха ви, което ви помага да контролирате порциите, които ядете. Добрата хидратация играе роля и в намаляването на нивата на захарта в кръвта, което също понижава желанието за сладко. 

5 причини да не сте гладни сутрин