Здраве и красота

Здравословни причини да добавите матча към овесените ядки

Една полезна експлозия от хранителни вещества на закуска

05.07.2021г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Матча е вид японски зелен чай на прах. Той е много богат на антиоксиданти, което го прави чудесен избор за здравето на организма, а и на кожата. Има леко горчив вкус, който дължи на активните си вещества. Притежава богат минерален и витаминен състав. Това го прави едно прекрасно здравословно допълнение към закуската ви от овесени ядки. Ако сте решили да се храните здравословно и да стартирате деня си с нещо полезно, комбинацията от овесени ядки, подправени с матча, е много добър избор.

Матча ще ви даде енергиен тласък сутрин, защото може изцяло да замести кафето. Така ще стартирате деня си с повече енергия, без да пиете кафе (така ще намалите приема на кофеин). Овесените ядки дават също много енергия, тъй като са богати на полезни въглехидрати.

Какви са здравословните чудеса на чай матча?

Матча има леко сладникав вкус, примесен с горчива жилка. Тази комбинация от вкусове въздейства върху вкусовите рецептори за сладко, като намалява желанието за консумация на вредни храни, засищайки глада за сладко.

Какви са ползите от консумация на матча в комбинация с овесените ядки?

Снимка: iStock

Една от основните ползи на матча е, че се смесва много лесно със закуската ви от овесени ядки. Той се предлага под формата на прах, който се разтваря в различни течности. Може да се добавя и към печива.

Страничните ефекти от преяждането с овесени ядки

Антиоксидантите в матча се борят със свободните радикали в тялото, като потискат възпаленията, забавят стареенето, допринасят в борбата с образуването на ракови клетки, участват в превенцията на редица хронични и възпалителни заболявания, според healthline.com.

Матча може да помогне и в подобряване здравето на черния дроб, мозъчната функция, бъбреците, да допринесе в контрола на теглото и за по-здрава сърдечносъдова система, отново благодарение на антиоксидантите в състава си.

Една пълноценна и много здравословна закуска, съдържаща матча, може да включва още полезни храни, като овесените ядки, киселото мляко, горските плодове, семената, ядките. Всички те носят комбинация от здравословни вещества, от които организмът има нужда, за да стартирате деня.

Маски за лице със зелен чай матча

Коментирай