Здраве и красота

Грешки в употребата на шампоан, които предизвикват косопад

Как правилно да прилагаме шампоан

02.07.2021г. / 05 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички използваме шампоан, защото всички измиваме косата си, някои по-често, други по-рядко в зависимост от предпочитанията си и особеностите на косата. Може би не се замисляте често, но и при употребата на шампоан могат да се допуснат грешки. Тези на пръв поглед невинни грешки могат да предизвикат косопад и да увредят косата. Кои са те?

Домашен детоксикиращ шампоан с кокосово мляко

Ползвате шампоан прекалено често или обратното

Както прекалено честата, така и твърде рядката употреба на шампоан може да предизвика косопад. При често измиване скалпът може да е раздразнен, сух, да се появи зачервяване, възпаление и лющене. Всички тези смущения в кожата на главата влияят върху космените фоликули и могат да предизвикат ускорен косопад.

Твърде рядкото миене също създава условия за раздразнение, тъй като позволява натрупване на пот, себум, мъртви кожни клетки и други нечистотии, които също дразнят кожата на главата и увреждат косъма.

Грешки при употребата на сух шампоан

Използвате сух шампоан прекалено често

Сухият шампоан не измива косата. Той само попива и поглъща излишния себум, като оставя косата по-суха и привидно чиста. Сухият шампоан обаче не премахва отпадъчните наслоявания по кожата и косата. Това я отслабва и може да предизвика косопад.

Не намокряте косата си достатъчно

Не бъдете нетърпеливи под душа и се старайте да намокрите добре цялата коса до кожата на главата. Така по-лесно ще разпространите шампоана навсякъде, по-лесно и ще го отмиете. За да може шампоанът да действа правилно, косата трябва да е изцяло и добре намокрена.

Какво се случва с косата, ако използвате сух шампоан всеки ден?

Масажирате прекалено силно

Бъдете умерени в масажирането на косата. Агресивното масажиране по време на измиване с шампоан може да предизвика повече косопад от нормалното. Причините са много – счупване на косъма, насилствено измъкване от корена, увреждане на кожата на главата.

Не миете достатъчно дълго

За да може продуктът да си свърши работата са нужни около 2-3 минути. Ето защо е важно да не бързате да изплакнете шампоана след няколко секунди, а да масажирате нежно поне 2 минути. Така ще му дадете възможност да премахне всички наслоявания, от които кожата и косата ви трябва да се освободят.

Домашни детокс шампоани за красива коса

Използвате един и същ шампоан постоянно

През цялата година косата ни изменя нуждите си. Ето защо трябва да съобразявате избора си на шампоан със сезона. През зимата избирайте избистрящ и хидратиращ шампоан, а през лятото – по-скоро изглаждащ, за да придадете на косата тежък и гладък вид.

Коментирай