Здраве и красота

Защо може да е опасно да пиете алкохол на плажа?

Рисковете за здравето от любимото питие в горещината

30.07.2022г. / 07 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-релаксиращо от любимото питие на плажа. Ако все още не сте заминали на дългоочаквана лятна почивка, вероятно в сънищата ви се прокрадва чаша с любимата ви алкохолна напитка или коктейл, с който обичате да се разхлаждате край плажа, докато си почивате.

С какво никога да не смесвате алкохола?

Пиенето на алкохол на плажа обаче мож да е доста по-опасно, отколкото предполагате. Причините са няколко.

Ако планирате да влизате във водата, определено не трябва да сте пили алкохол. Алкохолът предизвиква объркване на мозъка, който ви кара да не успявате точно и акуратно да определите позицията на тялото си във водата. Така може да изгубите ориентация накъде е брегът, къде са горе и долу. Това ви поставя в сериозен риск от удавяне. Дори да ви връхлети не толкова голяма вълна, тя може да се окаже потенциално опасна за живота ви, ако сте под влияние на алкохол.

6 начина, по които алкохолът вреди на здравето ви

Ако планирате да влизате във водата с лодка или друго водно превозно средство, отново алкохолът не е добра опция. Карането на каквото и да е превозно средство след като сте пили алкохолно питие носи риск за живота. Опасно е и даже, ако сте наблизо до брега. Всякакви непредвидени ситуации могат да възникнат. Справянето с тях е по-трудно и рисковано под влияние на алкохол.

Тревожни знаци, че пиете твърде много

Освен тези рискове трябва да се вземе предвид и фактът, че алкохолът действа като диуретик. Той дехидратира тялото, а това е лош фактор в лятната жега. Алкохол на плажа, слънце, вятър, солена вода са условия за опасно дехидратиране на организма, което може да доведе до сериозни последици, особено при алкохол в по-изобилни количества. Ако пиете алкохол на плажа е от изключително голямо значение да пиете повече течности и вода.

Вредните ефекти на алкохола върху кожата

Алкохолът увеличава и риска от рак на кожата, който и без това съществува, докато сте на плажа и се излагате продължително на слънце. Това е така, защото алкохолът предразполага към по-лесно изгаряне на кожата, което води до повишен риск от рак на кожата впоследствие. Алкохолът е един от факторите, които трябва да вземете предвид, докато сте на плажа. Не забравяйте да прилагате по-често слънцезащитен крем, ако пиете алкохол.

Коментирай
Свободно време