Здраве и красота

Важни неща, които винаги да правите преди посещение при лекар

Кои са те

20.07.2021г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Невинаги посещението при лекар може да се предвиди. Има ситуации, в които се налага спешна лекарска помощ. Но в повечето случаи, когато отивате при личния си лекар или при друг специалист, вие си насрочвате час за преглед. Ето защо имате достатъчно време да се подготвите. Има някои важни неща, които трябва да правите преди да отидете при доктора си. Така прегледът ви ще е по-адекватен, от което зависи лекарската преценка за по-нататъшното ви лечение.

Какво никога да не правите преди преглед при лекар?

Вижте какво е добре винаги да правите преди посещение при доктор.

Направете си списък с всички важни въпроси, които да зададете

Няма значение на каква възраст сте. Човек винаги може да пропусне или да забрави нещо важно, което е искал да спомене пред доктора си. Затова си направете списък с всички важни за вас въпроси, за да не пропуснете нещо.

Подгответе се щателно за всички лекарства, които приемате

Когато отидете при личния си лекар или при тесен специалист е важно да можете да отговорите на неговите въпроси. А един от най-честите и важни въпроси е какви лекарства приемате без значение дали са в неговата област или не. Тази информация е важна за лекаря ви, защото от нея зависи определянето на симптоми, на последваща терапия, странични ефекти, несъвместимости с други медикаменти и още много други неща.

Какво е позволено и какво не преди изследване или преглед

Вземете близък човек със себе си

Подкрепа винаги е нужна, особено ако прегледът е по-деликатен или състоянието ви е такова. Още един чифт уши слушат по-съсредоточено. Можете да разчитате на придружител да ви помогне с обличането, събличането, изслушването на лекаря и задаването на въпроси.

Не преяждайте

По-добре е да отидете на лекар леко гладни или изцяло гладни, отколкото скоро приели храна. Това е така, защото може да се наложи да ви бъдат направени изследвания на гладно.

Свързани статии

Признаци, че е добре да потърсите второ лекарско мнение

Пийте вода

Ако прегледът включва измерване на кръвното налягане, взимане на кръв, измерване на кръвна захар с глюкомер или даване на стандартна урина за общо химично изследване, дехидратацията би могла да се яви като проблем. Пийте вода преди да отидете на преглед, за да сте подготвени и за да не бъдат резултатите от прегледа заблуждаващи.

17 неща, които да попитате доктора си през новата година

Избягвайте употребата на грим и парфюми

В зависимост от това на какъв лекар отивате е добре да се въздържате от прекалено носене на грим или парфюми. Ако отивате например на очен лекар, прилагането на грим е излишно и може да попречи на прегледа. Силните миризми също не са за предпочитане, защото и лекарите са хора. Ако докторът ви страда от астма или алергия, силната миризма може да му попречи по време на прегледа.

Коментирай