Здраве и красота

Каква е основната разлика между бяла и кафява захар?

Има ли изобщо по-здравословен вариант между двете

15.07.2021г. / 17 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафявата захар е една от алтернативите на бялата рафинирана захар, смятана за по-здравословна. Но наистина ли това е така? За да разберем отговора на този въпрос ще разгледаме приликите и разликите между бялата и кафявата захар.

4 стъпки за захарен детокс

Съществуват различни видове захар. Бялата захар е рафинирана. Тя се използва предимно за печива, които изискват втасване. Този процес е невъзможен при употреба на кафява захар в каквато и да е разновидност, защото в кафявата захар се съдържа меласа и това е съществената разлика между нея и бялата захар.

Меласата е естествен примес в захарта, който се съдържа в различна степен при различните видове кафява захар. В светлокафявите гранулирани видове захар концентрацията на меласа е най-малка. Най-голяма е в тъмнокафявите видове захар, като мусковадо и турбонадо. Затова и тяхната текстура е лепкава и тежка.

Храни, които стабилизират кръвната захар в рамките на 10 дни

Бялата захар е освободена от меласата с допълнителна обработка и рафиниране.

Кафявите видове захар съдържат значително по-голямо количество влага. Това ги прави подходящи за приготвяне на лепкави, хрупкави рецепти, в които не се изисква втасване. Подходящи са за сосове, маринати за меса и барбекю, в приготвяне на сиропи.

Можем ли да кажем коя захар е по-здравословна – кафявата или бялата?

Що се отнася до калорийната стойност на двата основни типа захар, те са много сходни откъм калории. Нещо повече – калориите в захарта, независимо дали е бяла, светлокафява или тъмнокафява, са празни. Тоест, те не носят почти никаква добавена хранителна стойност.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

В кафявите видове захар се съдържат повече количества калций и желязо, отколкото в бялата захар, което е една идея по-здравословен вариант. Въпреки това, захарите във всичките им разновидности, предизвикват скок в нивата на кръвната захар, което ги прави непрепоръчителни при хора с диабет и предразположените към диабет. Те са основа за покачване на теглото, за поява на възпаления в тялото, за влошаване на здравословното състояние и поява на сърдечносъдови заболявания.

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)

В такъв случай коя захар да изберете?

Всичко зависи от предпочитанията ви, от това какво смятате да готвите със захарта и преди всичко какво е здравословното ви състояние и позволява ли то консумация на захар.

Коментирай