Здраве и красота

Как прекалените тренировки могат да повлияят на менструацията?

Защо цикълът може да спре, ако прекалявате с упражненията

26.07.2021г. / 13 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовните тренировки са от голямо значение за цялостното здраве. Тялото се нуждае от тях, за да може метаболизмът да е достатъчно забързан, за да поддържате оптимално тегло. Организмът се нужда от редовни упражнения не само за да сте в добра форма и с красива фигура. Те оказват благотворно влияние на сърдечносъдовата, нервната, имунната, отделителната системи, като подобряват цялостното здраве.

Възможни причини за продължителен менструален цикъл

Тялото обаче се нуждае както от движение и натоварване, така и от почивка. Ако тренирате твърде много, изтощавате се и не си давате време за релакс между тренировките, здравето ви може и да пострада. Всяко здравословно нещо се превръща в нездравословно, ако се прекалява с него. Същото важи и за тренировките и движението.

Ако редовно прекалявате с тренировките, това оказва огромен стрес за организма. Един от възможните странични ефекти от прекомерните тренировки при жените е спирането на менструацията.

Как да управляваме правилно месечния цикъл?

Спирането на цикъла или аменорея се случва при физическо претоварване или хранителни разстройства, при които тялото е лишено от достатъчно енергия. Ако изразходвате повече, отколкото получавате чрез храната или съня, организмът е принуден да изключи временно някои не толкова жизненоважни функции, каквато е репродуктивната. Той я оставя за бъдещ период, в който тялото ще има достатъчно енергия, за да износи нов живот в себе си. Затова и цикълът спира при физическо претоварване.

Организмът се опитва да спести енергия, за да я осигури за жизненоважните процеси. В такива моменти той спира или забавя отделянето на хормони, влияещи и контролиращи овулацията.

4 признака, че обилният ви цикъл излиза от нормални граници

Липсата на менструален цикъл при млади и активни жени не е никак малък проблем. Аменореята може да причини сериозни проблеми в бъдеще, особено ако не се овладее в най-кратки срокове. Продължителната липса на цикъл може да доведе до остеопороза в следващ етап. Дължи се на намаленото количество естроген при липса на цикъл. Естрогенът отговаря за регулирането на костната плътност и здравето на костите. Ако задълго нямате цикъл и тренирате активно, това може да постави в сериозен риск костите ви. Те може да станат крехки и слаби.

Храни, облекчаващи всеки симптом при менструален цикъл

Как да си върнете цикъла?

Ако цикълът ви спре, задължително се консултирайте с гинеколог, който да ви прегледа и да ви даде точни насоки какво да правите. Една от възможностите е да намалите тренировките и да увеличите приема на полезни хранителни вещества. Ако диетата ви е била с ограничен прием на калории до момента, може би е време да увеличите малко количеството им, за да подхраните организма и да му дадете достатъчно енергия.

Коментирай