Херпесът е ужасен кожен проблем, който веднъж засегнал организма ви, може да ви тормози цял живот с периодични появявания. Херпесите обикновено се провокират при стрес, спад в имунната система, хормонални промени. Вирусът на херпес остава в тялото за цял живот и се активира при определени обстоятелства, причинявайки поява на болезнени мехури, обикновено придружени със сърбеж, зачервяване, подуване на кожата в засегнатата област. 

Скрити симптоми на херпес в интимната област

Оказва се, че някои храни могат също да предизвикат поява на херпес, както и да влошат съществуващия такъв, според healthline.com. 

Това са храни, които съдържат аминокиселината аргинин. Аргининът се свързва с активиране на имунна реакция, отключваща херпес. Аргининът може и да удължи периода на заздравяването, както и да влоши състоянието на кожата. 

Ако херпесът е избил по устните, където най-често се появява пробивът, е особено важно да избягвате храните, провокиращи влошаването му. Според клиника Майо, при консумация на храни, съдържащи аргинин, директното съприкосновение на херпеса с него може да влоши състоянието на кожата. 

Натурални средства срещу генитален херпес

Храните с най-високо съдържание на аргинин са шоколад, млечни продукти, семена, ядки. 

Как да повишите имунитета си, докато имате херпес?

Подобряването на имунната система е ключов момент в борбата с херпеса. Ако имате добре балансирана имунна система, херпесите ще избиват по-рядко. Освен това процесът на оздравяване ще е по-кратък, ако имате добър имунитет. 

Още по темата

За да имате добра имунна защита не само от пробивите на херпесната инфекция, но и срещу всякакви инфекции, е важно да избягвате захарта. Захарта предизвиква възпаления в тъканите, които отслабват имунната система и правят борбата с инфекциите значително по-трудна. 

Домашни лекове при херпес на устата

Киселинните плодове и зеленчуци също трябва да се избягват по време на активна херпесна инфекция. Сред тях са най-вече цитрусовите плодове. Те са висококиселинни, провокират отварянето на раната, забавят процеса на заздравяване, предизвикват неприятни симптоми. 

Храните, които допринасят за по-бързото оздравяване и преминаване на херпеса са червен чай, синьо сирене, моркови, сладки картофи, както и всички останали храни, богати на витамин А. Те допринасят за регулирането на Т-клетките на имунната система, като повишават клетъчния отговор.

3 билки при херпеси