Витамин С е важен за здравето на имунната система. Той обаче далеч надхвърля това свое свойство, тъй като е незаменим антиоксидант, който влияе цялостно на здравето. Той е и съществен компонент в синтеза на колаген – протеинът, без който не само кожата, но и всяка клетка в тялото не би могла да функционира правилно. Колагенът е важен за здравето на сухожилията, костите, ставните връзки.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Като антиоксидант, витамин С участва активно в процесите на имунната система, деленето на клетките, намаляването на възпаленията в тялото, от които зависи превенцията на хронични заболявания във важни органи и системи.

Свикнали сме да смятаме, че цитрусовите плодове са най-добрите източници на витамин С. Оказва се, че има още изненадващи храни, които са изключително богати на витамин С и е важно да ги включваме по-често в хранителния ни режим.

5 чая, богати на витамин С

Кои са храните, в които се съдържа изобилие от витамин С, които да ядем по-често?

Чушки

Чушките са много богати на витамин С. Всички видове чушки съдържат ценния витамин и антиоксидант, но ако искате най-висока концентрация на витамин С, изберете жълти или червени чушки.

Кейл (къдраво зеле)

Къдравото зеле или кейл съдържа много добри количества витамин С. Само в една чаша кейл се съдържат около 80 мг витамин С. За предпочитане е да консумирате къдравото зеле сурово, защото така количествата витамин С се запазват. При готвене тези количества намаляват, но не пречи да изядете голяма порция кейл – то е бедно на калории и няма да навреди на диетата ви.

Невероятни ползи от портокалите благодарение на витамин C

Броколи

Броколите са много богат източник на витамин С. Само в 100 г броколи се съдържат около 99% от необходимата доза витамин С за деня. Като част от семейството на Кръстоцветните, броколите са много богат източник и на витамин Е, каротеноиди и множество антиоксиданти, както и фибри.

Още по темата

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е още един представител на Кръстоцветни. То е много богато на витамин С и е важна част от диетата ви в борбата със стареенето и възпаленията, тъй като количествата витамин С в него съдействат за синтеза на колаген.

6 причини да ползвате серум с витамин C за вашата кожа

Мащерка

Тази вкусна подправка, придаваща превъзходен аромат на ястията, е много богата на витамин С. Включвайте редовно мащерката в приготвянето на любимите си рецепти, защото тя доставя завидно количество витамин С. Само в 28 грама мащерка се съдържат приблизително 45 мг витамин С.

Сливи

Сливите са друг скрит и изненадващ източник на витамин С. Те съдържат повече витамин С от портокалите.

Как витамин С влияе на здравето на косата?