Здраве и красота

5 причини за повехнала кожа и как да се справите

Как да върнете блясъка на кожата

03.08.2021г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сияещата кожа е нещо, за което всяка жена мечтае. Тя обаче може да повехне по много причини. Хубавото е, че можете да поправите това с подходящата грижа, хранене и рутина, с които да възвърнете блясъка, жизнеността и сиянието ѝ. 

15 от най-добрите храни за вяла кожа

Кои са възможните причини за повехнала кожа?

Замърсяване 

Мръсният въздух влияе негативно не само върху дихателната система, но и върху състоянието на кожата. Токсичните фини частици, които полепват по кожата, навлизат в нея и я увреждат, дехидратират и отнемат от блясъка ѝ. Ако живеете в град или населено място с по-голямо замърсяване, много вероятно е повяхването на кожата ви да се дължи на това. 

Хранене според типа кожа

За да намалите въздействието на средата върху кожата е от изключително голямо значение да миете лицето си след прибиране вкъщи или преди лягане. Задължително включете измиващи продукти в рутината за кожата си. Никога не си лягайте преди да сте свалили грима от лицето си. Наслагването на мръсните частици от външната среда по кожата причиняват запушване на порите, дразнене, зачервявания, възпаления, дехидратация и повяхване. 

5 стъпки за блестяща кожа

Недостатъчно антиоксиданти 

Антиоксидантите се грижат кожата да е здрава, млада, бляскава и жизнена. Когато те не присъстват достатъчно в грижата за кожата и в храненето, кожата страда. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, причиняващи дисбаланс в състоянието на кожата, както и бръчки.

За да неутрализирате оксидативния стрес, наблегнете на плодовете и зеленчуците. Те са едни от най-добрите източници на антиоксиданти, от които кожата се нуждае, за да усвоява по-добре колагена. 

Храни, които да избягвате за кожа без бръчки

Натрупване на мъртви кожни клетки 

Ексфолирането е задължителна част от рутината за здрава и красива кожа. Ако не ексфолирате кожата редовно, по нея се натрупват мъртви кожни клетки, които в комбинация със замърсяването увреждат кожата и я правят повехнала, склонна към ранна поява на бръчки, възпаления от различен тип.  

Свързани статии

Стрес 

Стресът влияе на организма на всички нива, включително на кожата. Той се проявява по различни начини, правейки здравето и кожата уязвими. Стресът предизвиква повяхване на кожата заради блокирането на възможността кожните клетки да се делят и развиват нормално. Това се случва под натиска на свободните радикали, които влияят негативно върху процесите на обновление на кожата. 

3 съвета за сияйна здрава кожа

Дехидратация 

Цялостната дехидратация на организма влияе изключително зле на кожата. Ако не пиете достатъчно течности, особено през лятото, кожата повяхва, лющи се, губи блясъка и еластичността си. Нужно е да пиете повече вода, за да предпазите кожата от повяхване и за да възвърнете жизнеността ѝ. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )