Здраве и красота

Каква е разликата между обикновена и морска сол?

Коя от тях е по-полезна

04.08.2021г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Солта е подправката, без която ястията ни няма да са същите. Тя е и незаменим електролит, без който организмът ни не може да функционира. Ако прекалим с нея обаче, могат да се появят редица неприятни здравословни проблеми, сред които високо кръвно налягане, задържане на течности, напълняване, затруднения във функциите на отделителната и пикочната системи, както и поява на воден целулит. 

4 уникални вида сол

Разумната консумация на сол е ключова за поддържането на здравословен баланс в тялото. Много хора се обръщат към алтернативите на обикновената готварска сол, за да повишат здравословния статус на организма си.

Една от тези алтернативи е морската сол.

Но по-полезна ли е тя наистина в сравнение с трапезната сол?

Солта, без значение каква е тя, представлява съединението натриев хлорид. Съставът на трапезната и морската сол е един и същ. И двата вида соли са натриеви хлориди. 

Признаци, че консумирате твърде много сол

Каква тогава е разликата между трапезната и морската сол?

Според healthline.com, основната разлика между двата вида сол е това колко дълго е престояла солта в морето. И двата вида сол се добиват от пресушени области в морето. Трапезната сол претърпява допълнителна обработка, а в някои случаи и обогатяване, например с йод. Тя е рафинирана, което до голяма степен отнема от някои от минералните ѝ качества в сравнение с морската непречистена сол.

Морската сол се счита за малко по-здравословен вариант, за алтернатива на трапезната, защото не е рафинирана и не се добива от солни мини, а се добива чрез директно изпаряване от солен воден басейн. Това допринася за запазването на голяма част от естествените минерали в състава на морската сол. В нея няма добавен йод. 

Какво се случва в тялото ви, когато консумирате хималайска сол?

При готвене морската сол се нуждае от повече време и по-висока температура, за да се разтвори напълно. По отношение на вкуса няма особено осезаема разлика между морската и трапезната сол. 

Коментирай