Здраве и красота

10 начина да намалите триглицеридите

Как да понижите стойностите им с натурални методи

10.08.2021г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Избягвайте трансмазнините 

Трансмазнините заемат голяма част от диетата на много хора, които се хранят с готови и пакетирани храни. Трансмазнините са едни от виновниците за повишени нива на триглицериди и холестерол, покачване на теглото, влошаване на сърдечносъдовото здраве и повишения риск от диабет. 

3 начина за разграждане на мастните плаки

7. Яжте риба два пъти седмично 

Рибата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Това е вид полиненаситена мазнина, която помага за контрола на триглицеридите в кръвта. Редовната консумация на риба подпомага справянето с повишените стойности на триглицеридите. 

8. Увеличете приема на ненаситени мазнини

Ненаситените мазнини допринасят за балансирането на триглицеридите. Мононенаситените и полиненаситените мазнини могат да противодействат на повишените стойности на триглицеридите и холестерола. Мононенаситените мазнини се срещат в зехтина, авокадото, ядките, семената, чията, лененото семе. 

Защо учените препоръчват честа консумация на авокадо?

9. Хранете се редовно

Изграждането на рутина в храненето е нещо, което може да помогне в контрола на триглицеридите. Гладуването, пропускането на хранене, пропускането на закуската или късната вечеря са все навици, които пречат на нормалната обмяна на веществата. Ето защо е важно да се храните не само здравословно, но и по едно и също време, както и да не пропускате хранения. 

10. Ограничете приема на алкохол 

Алкохолът съдържа захари, въглехидрати и множество празни калории. Това повишава значително триглицердите и кара клетките да ги складират. Намаляването на алкохола е изключително важно за понижаването на триглицеридите в кръвта. 

Знаци, че коремчето ви се дължи на повишени нива на кортизола

Коментирай