Здраве и красота

10 начина да намалите триглицеридите

Как да понижите стойностите им с натурални методи

10.08.2021г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Триглицеридите са вид мазнини, които се намират в тялото ни. Организмът ги образува и ги съхранява в мастните клетки, за да има запас от енергия в случай на нужда. Триглицеридите се образуват от храната, която приемаме. Те са продукт на калориите, които сме погълнали, но организмът е „преценил“, че не ни трябват и ги е сложил в запас. 

Триглицеридите са необходими и незаменими в добиването на енергия за целите на редица процеси в организма. Проблемът с тях идва, когато те се натрупат твърде много в тялото и кръвта. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, според healthline.com. 

Какво са триглицеридите и как вредят на здравето?

Високите стойности на триглицериди в кръвта повишават риска от натрупването на мастни плаки по кръвоносните съдове. Повишава се рискът и от диабет, високо кръвно налягане, инфаркти и инсулти. Затлъстяването, употребата на алкохол и цигари също повишават стойностите на триглицеридите. 

Кои са начините да намалите триглицеридите?

1. Отслабване 

Намаляването на теглото и мастната тъкан, особено около талията, е един от начините за влияние и върху нивата на триглицеридите. Намаляването на калорийния прием ограничава и образуването на триглицериди. Ограничаването на приема на мазни и тлъстини също е от голямо значение за подобряване на липидния профил, както и намаляването на алкохола и тютюнопушенето. 

2. Ограничаване на захарта

Добавената захар в диетата на много хора е отговорна не само за диабета, но и за повишаването на триглицеридите. Добавените захари се срещат в сладкиши, десерти, газирани напитки, плодови сокове, но и в редица солени пакетирани храни. Четете внимателно етикетите и не консумирайте продукти, съдържащи захар без значение дали са сладки или солени. 

Вълшебна смес за отслабване и понижаване на холестерола

3. Следвайте по-нисковъглехидратна диета 

Не е нужно да спазвате строг режим, ограничаващ напълно въглехидратите. Те са нужни на организма за редица процеси. Но можете да намалите приема им, по-скоро на бързите въглехидрати. Заложете на бавно усвояващите се въглехидрати. Ако в диетата ви преобладават въглехидратите има вероятност стойностите на триглицеридите да се повишат. Това показват данните от изследване от 2006 година, цитирано от healthline.com. 

4. Яжте повече фибри

Фибрите се срещат в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките, семената, бобовите. Фибрите подпомагат абсорбацията на въглехидрати и мазнини от храненето, като по този начин се балансира липидния профил и кръвната захар.

10 храни, с които да свалим холестерола

5. Тренирайте редовно

Упражненията и двигателната активност спомагат за понижаване на триглицеридите. Тренировките допринасят за контрол на теглото. Аеробните упражнения или кардиотренировките са много добър начин за редукция на мазнините, част от които са и триглицеридите. 

Коментирай