Здраве и красота

3 рецепти за шампоан с кафе против косопад

Защо е полезно да добавите кафе към шампоана си

06.07.2023г. / 10 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е най-добрият приятел на милиони хора по света, особено рано сутрин, когато имат нужда от събуждане. Но то има и друго много важно полезно свойство, заради което да го обичате още повече – кофеинът се бори с косопада и подхранва косата. Неслучайно кафето е основна съставка в някои шампоани и козметични продукти за борба с косопада и стимулиране на растежа на косата. 

Каква е връзката между отслабването и косопада?

Кофеинът съдържа активно съединение – метилксантин, който се среща в кафето, чая, продуктите, които съдържат кофеин. То е стимулант, който въздейства главно върху централната нервна система, като повишава енергийните нива. Може да подобри главоболието, да избистри ума и да повиши бдителността. Според beautyglimpse.com, кофеинът има положителен ефекти при проблеми с жлъчния мехур, при диабет тип 2, полезен e и за отслабване. 

Кафето е изключително полезно и за косата. То активира растежа, стимулира обновяването на косъма и може да допринесе за спиране на косопада. С негова помощ можете да подсилите и подхраните косата с ценни минерали и антиоксиданти, от които тя се нуждае. 

Защо добавянето на кофеин към шампоана е полезно за косата?

Как хранителните навици увеличават риска от косопад

Кофеинът подобрява кръвообращението

Доброто кръвообращение осигурява достатъчно хранителни вещества, които да достигнат до всяко кътче на организма, в това число до косата. Добавянето на кафе към шампоана кара косата да расте по-бързо и я снабдява с ценни антиоксиданти. 

Кафето е богато на антиоксиданти 

Антиоксидантите се борят с вредните процеси в косата и в тялото като цяло. Те неутрализират влиянието на свободните радикали, увреждащи клетките в организма и косъма. По този начин обогатяването на шампоана ви с кофеин помага на косата да се възстановява по-бързо, да се регенерира и да расте нормално. 

Маска срещу косопад и за сияен блясък

За по-здрав скалп 

За да бъде косата здрава, скалпът също трябва да е. Кофеинът подхранва кожата на главата. Здравият скалп предполага растеж на здрава коса. 

Кафето придава повече блясък 

Кофеинът може да допринесе косата да има повече блясък. Антиоксидантите в него стимулират изглаждането на косъма и подпомагат неговото сияние и копринена мекота. 

Ето и 3 примерни рецепти как да добавите кафе към шампоана: 

10 натурални лека при косопад

Шампоан с кафе и сода

  • 2 супени лъжици смляно кафе; 
  • ¼ чаена лъжица сода; 
  • 2-3 супени лъжици шампоан. 

Смесете всички съставки. Разбъркайте добре. Нанесете върху много добре намокрена коса. Втрийте старателно от корените до върха. Оставете да подейства няколко минути преди да изплакнете. 

Сух шампоан с кафе

  • 1 супена лъжица ситно смляно кафе;
  • 2 супени лъжици арарут на прах. 

Смесете двете съставки. И двете трябва да са много ситно стрити на прах. Нанесете в корените на косата. Изчакайте няколко минути, за да поемат мазнината от скалпа и косъма. След това изрешете добре с гребен и четка. 

3 ефикасни маски за коса срещу косопад

Базов шампоан с кафе

Можете да използвате любимия си шампоан без значение какъв е. Достатъчно е да добавите към него смляно кафе, за да го обогатите с ценни за косата вещества. Към 3-4 супени лъжици шампоан добавете 2-3 супени лъжици ситно смляно кафе. Разбъркайте добре и нанесете върху добре намокрена коса. Втрийте с масажиращи движения за няколко минути. Оставете да подейства още известно време. Изплакнете обилно с вода.

Коментирай