Здраве и красота

3 храни, които стимулират синтеза на колаген

Съдържат витамин С, цинк и аминокиселини

17.09.2021г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колагенът е най-същественият протеин, важен за сиянието и младостта на кожата. Той отговаря за свежестта, еластичността на кожата и правилното делене на кожните клетки. Синтезът и усвояването на колагена става в присъствието на витамин С, който е мощен антиоксидант и участва в процесите, свързани с колагена.

Храни, които съдържат колаген и такива, които стимулират синтеза му

Колагенът е основна градивна единица не само за кожата, но за цялото тяло, включително клетките на хрущяли, костите, сухожилията. С течение на времето синтезът на колаген в тялото намалява с напредване на стареещите процеси. За да отложите тези процеси и да ги забавите във времето, можете да наблегнете на храни, които подобряват производството и усвояването на колагена. Ето кои са те.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са много богати на витамин С. Той играе много важна роля в синтеза и усвояването на колагена от тялото. Ежедневната консумация на цитрусови плодове осигурява достатъчни количества витамин С, който е важен и за имунната, сърдечносъдовата, нервната система, тъй като е мощен антиоксидант, борещ се с възпаленията и свободните радикали.

3 начина да стимулирате синтеза на колаген

Яйца, яйчени белтъци

Аминокиселините са градивните единици на протеините. Белтъчините в храната се разпадат в организма до аминокиселини след метаболизирането им. Яйцата и белтъците им съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае и които участват в синтеза на колагена.

Свързани статии

Храни, които натурално стимулират синтеза на колаген (галерия)

Ядки

Ядките са изключително полезни за кожата, защото повечето от тях съдържат цинк. Цинкът е минерал, който участва не само в синтеза на колаген, но и в редица процеси в кожата, които потискат възпаленията в нея, изглаждат я, борят се със свободните радикали, причиняващи стареене.

Добавки с колаген

Ако тялото ви страда от по-сериозен недостиг на колаген, консултирайте се с вашия лекар дали се налага да взимате добавки с колаген. Не бързайте да взимате добавки без консултация със специалист. Той ще ви посъветва коя добавка е най-подходяща за вашия организъм според вашите индивидуални нужди.

3 маски за лице за стимулиране на колагена

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати