Здраве и красота

3 маски за лице за стимулиране на колагена

За стегната и красива кожа

10.08.2021г. / 16 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колагенът е структурен протеин на кожата, костите, зъбите, ноктите, косата, съединителните тъкани. Благодарение на него, нашата кожа е стегната и еластична. С напредване на възрастта, колагенът започва да намалява, което води до отпускане на кожата и появата на фини линии. Освен че е хубаво да обогатим менюто си с полезни и вкусни храни, които съдържат колаген и помагат за неговия синтез, може и да прилагаме маски върху кожата си, които също спомагат за секрецията му. Вижте три идеи. 

Серум с масла за бръчки около очите

Маска с натурално какао

Натуралното какао е богато на витамин А, витамини от групата В, натрий, мед, желязо, магнезий, калий и други важи за здравето на кожата елементи. За медта се смята, че спомага за синтеза на колаген. Натурално какао си осигуряваме чрез напитки, консумация на тъмен шоколад, но можем и да поглезим кожата с него. 

Разкрасяващи маски с желатин

За да си приготвите маската с какао, комбинирайте 2 с.л. от него с малко количество мляко или заквасена сметана, колкото да се получи гъста, хомогенна смес, която да не се разтича, но да е лесна за нанасяне. Маската се нанася върху чиста и суха кожа. След 15 минути се изплаква с хладка вода и се нанася подходяща козметика.

4 аюрведа маски за лице, намаляващи бръчките

Маска с кафе и сини сливи

Сините сливи са богати на антиоксиданти, за които се смята, че забавят процесите на стареене. От друга страна, кафето има свойството да стяга кожата, да я подобрява тена ѝ, благодарение на кофеина, който се съдържа в него. В комбинация двете съставки спомагат за синтеза на колаген в кожата.

Как правилно да ексфолирате различни типове кожа

Ще ви трябват няколко добре (3-4 бр) узрели сини сливи без костилките и люспите. Намачкайте ги на пюре и добавете към тях 1 ч.л. смляно кафе. Хубаво разбъркайте. Маската се нанася върху чиста и суха кожа с леки масажни движения, като избягвате зоната около очите. Оставете я действа 15-20 минути. След изплакване с хладка вода, нанесете подходяща козметика.  

Свързани статии

Маска с морков

Морковите са суперхрана за нашата кожа, без значение дали ги хапваме или приготвяме разкрасяващи маски за лице с тях. Богати са на витамини А и С, които спомагат за синтеза на колагена, защитават кожата от вредните слънчеви лъжи, забавят процесите на стареене. В комбинация с мед и кисело мляко, подхранват в дълбочина кожата и я правят сияйна и гладка. 

За да си приготвите маската ще ви бъде необходим 1 бр сварен морков, който да намачкате на пюре. Към него добавете 1 с.л. мед и и 1 с.л. кисело мляко или заквасена сметана. Разбъркайте добре съставките. Маската се нанася върху почистена и суха кожа. След 10-15 минути изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Коментирай