Здраве и красота

3 важни ползи за здравето от суровия мед

Каква е разликата между суровия и обикновения мед?

05.10.2021г. / 08 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът е един от най-здравословните продукти, съчетаващ огромно разнообразие от хранителни вещества в състава си, имащи голямо значение за здравето. Съществуват много различни видове мед. Един от тях е суровият мед.

Каква е разликата между обикновен и суров мед?

Суровият мед, както предполага и наименованието му, е нерафиниран. Основната разлика между суровия и обикновения мед, който е и най-разпространен в търговската мрежа, е степента на пречистване и преработка.

Вълшебният мед от манука

Обикновеният мед има прозрачна текстура, еластичен и лесно разтичащ се, той притежава тези свойства благодарение на преработката, пастьоризация и филтрацията, през която преминава преди да бъде бутилиран.

Суровият мед, от своя страна, не преминава през подобна преработка, заради което и цветът му е мътен, а текстурата по-твърда.

Обикновеният рафиниран мед е лишен от повечето му полезни свойства заради филтрацията, през която преминава. Той не е толкова богат на антиоксиданти, пчелен прашец и ензими, какъвто е суровият мед.

Много от ползите за здравето от меда се срещат именно в суровия му вариант. Той е изключително богат на антиоксиданти. Алтернативен източник е на захари. Многократно по-сладък е от обикновената бяла захар, което означава, че с малко количество можете да подсладите сладкишите, напитките си, печивата си.

Какво се случва в тялото ви, когато пиете вода с мед

Кристализира лесно, но това не трябва да ви притеснява, защото е признак, че медът наистина е нерафиниран. На практика медът няма срок на годност, което го прави един прекрасен, безопасен продукт, годен за дългосрочна консумация.

Кои са трите основни ползи за здравето от суровия мед?

Мощни антибактериални свойства

Суровият мед има значително по-силни качества по отношение на борбата с инфекциите, причинени от бактерии и вируси. Суровият мед е антимикробно и антибактериално средство. Това свойство суровият мед дължи на ензим в състава си, който обикновеният мед не притежава. С помощта на този ензим се произвежда водороден пероксид при разграждане на въглехидратите и захарите в организма. Това стимулира заздравяването на раните и оздравителните процеси в организма.

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

Свързани статии

Богат на антиоксиданти

Суровият мед е несравнимо по-богат на антиоксиданти от останалите видове мед. В него се съдържат над 30 полифенола, 22 аминокиселини и огромно разнообразие от витамини и минерали, според realsimple.com. Полифенолите са отговорници за предпазването на организма от свободните радикали, предизвикващи болестни процеси и стареене на клетките. Суровият мед съдържа изобилие от тези и още полезни вещества, които са в ограничено количество при рафинирания мед.

Златен мед и ползите му за здравето

Суровият мед съдържа пчелен прашец

Пчелният прашец е компонент, който трудно може да се открие в останалите видове мед заради степента им на пречистване и филтрация. Прашецът в суровия мед добавя мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти към меда. Това вещество се бори активно с възпаленията, подобрява чернодробната функция, предпазва от сърдечносъдови заболявания.

Коментирай