Здраве и красота

5 чая за силен имунитет

Ароматни и полезни

15.10.2021г. / 13 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли чай? Ако това е сред любимите ви напитки, вероятно си имате и любими вкусове. В следващите редове споделяме с вас няколко чая, които не само имат прекрасни вкусове и аромати, но повишават имунитета.

Чай матча

Един невероятен чай, който е част от японската култура, но е придобил популярност по целия свят. Разликата между обикновения зелен чай и чай матча се крие в отглеждането и преработката на листата. За приготвянето на матча листата се смилат на прах. Този вид чай е известен с това, че е богат на антиоксиданти, наречени катехини, които са вид полифеноли. Някои видове катехини, присъстващи в чая са в пъти по-голяма концентрация, отколкото в някои други зелени чайове.

Билки за всяка система в тялото

За катехините е известно, че помагат за намаляване на възпалението, борят се срещу свободните радикали, като по този начин се намалява рискът от развитие на хронични заболявания. Хубавото е, че чай матча се използва не само за направата на топла напитка. Може да се добавя към сладкиши, смутита, кафе напитки.

Какво да консумирате и какво не, ако имате камъни в бъбреците (галерия)

Бял чай

Това е друг чудесен чай за силен имунитет, с произход от Китай и Индия. Неговите листа се изсушават на слънце за кратък период след прибиране на реколтата, за да се сведе до минимум окисляването, тъй като окисляването може да повлияе на цвета и аромата на чаените листа. В сравнение със зеления чай и чая матча, белият чай има с около 15% по-малко кофеин.

Тъй като е минимално преработен, неговите антиоксидантни съединения са силно запазени. Според западни изследвания, високата концентрация на антиоксиданти в белия чай, играе голяма роля в това да предпази клетките от увреждане на свободните радикали.

Хранителни елементи при депресия и тревожност

Чай от годжи бери

Ако предпочитате чайове без кофеин, това е един от най-добрите. Годжи бери е суперхрана. Малките плодове изобилстват от антиоксиданти, които могат да подобрят имунитета и да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет. Годжи бери съдържат добри количества витамини С и А.

Витамин А играе важна роля в регулирането на имунната система и предпазването на организма от инфекции, като поддържа кожата и тъканите в устната кухина, стомаха, червата и белите дробове здрави.

Свързани статии

Чай от хибискус

Богатото му съдържание на антиоксиданти и по-специално антоцианини, придава на растението червени, сини и лилави цветове. Антоцианините имат свойството да защитават клетките, тъканите и органите, като укрепват клетъчните мембрани. Смята се, че консумацията на чай от хибискус може да помогне срещу свободните радикали и да подсили имунитета.

Какво се случва, когато преди сън пиете мляко с куркума

Чай от куркума

Суперхрана, която консумираме не само в ястията, но и под формата на чай. Куркумата е най-известна със своята активна съставка куркумин, която ѝ придава характерния оранжево-жълт цвят. Смята се, че куркуминът подпомага имунната система, като спомага за намаляване на възпалението в организма, също така има антивирусни и антимикробни свойства. Спомага за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )